VIDEO Criză de profesori în Chişinău. Câte cadre didactice sunt şi de câte ar mai fi nevoie

28 августа 2024, 12:12
Embed:

Criza profesorilor din instituţiile de învăţământ din municipiul Chişinău se adânceşte de la an, la an. În căutarea unei vieţi mai bune şi a unui salariu decent, cadrele didactice aleg calea străinătăţii şi pleacă definitiv din sistemul educaţional din ţară. Şeful Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport a Capitalei (DGETS),Andrei Pavaloi a declarat pentru NEWTV.MD că în şcolile din municipiul Chişinău muncesc circa zece mii de profesori, însă, ar mai fi nevoie de peste 600 de specialişti.

" Ca să vă daţi seama despre necesarul de moment, am făcut solicitare către Ministerul Educaţiei pentru a ne oferi 638 de specialişti pentru a acoperi locurile vacante. Din păcate, ministerul a repartizat doar 137 de tineri specialişti. Nu jumătate, dar 25 la sută din solicitarea noastră. La ziua de azi, din cei 137 au depus dosarele pentru a fi angajaţi doar 68 de tineri specialişti", a mai adăugat conducerea DGETS 

Potrivit autorităţilor municipale, cea mai mare criză se atestă la profesorii de matematică, fizică sau chimie. De asemenea, nici în grădiniţele din municipiu situaţia nu este mai bună din punct de vedere al angajaţilor: 

" Pe segmentul educaţiei preşcolare, cel mai mare deficit este în ceea ce priveşte personalul auxiliar: inclusiv dădăci, numărul acostora mereu este mai mic, în comparaţie cu solicitările care sunt în instituţie... De cele mai multe ori salariul este demotivant, inclusiv la cadrele didactice tinere, care în primii trei ani de activitate primesc 200 de mii de lei, acest lucru nu îi motivează. Chiar dacă noi, pe lângă acei 200 de mii de lei, oferim şi alte posibilităţi tinerilor specialişti: posibilitatea de a achita o parte din gazdă, dar din păcate, tot mai puţini vin în cadrul sistemului educaţional " a mai declarat Andrei Pavaloi.

În municipiul Chişinău sunt 150 de instituţii de învăţământ, iar potrivit datelor, circa 105 mii de elevi vor frecventa şcolile din Capitală, începând cu noul an de învăţământ. În clasa întâi au fost înscrişi deja peste zece mii de copii, iar la învăţământul liceal au fost înscrişi circa cinci de elevi. 

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Все теги

Читайте также...

Смотреть все
live-newtv

Опрос

Нужна ли Молдове свободная и профессиональная пресса?

Sondaj

Погода