
Premierul Dorin Recean a comentat ultima decizie a administraţiei Trump de a impune noi taxe vamale pentru produsele moldoveneşti importate în Statele Unite ale Americii (SUA). Prim-ministrul a spus că autorităţile de la Chişinău vor întreprinde măsuri pentru a sprijini producătorii autohtoni afectaţi de aceste tarife, precizând că ţara noastră "rămâne ferm angajată într-un parteneriat strategic cu SUA".
"Aceasta înseamnă că aproximativ 2,5% din comerţul Republicii Moldova cu statele din exterior este afectat. Înțelegem preocuparea producătorilor noștri, care au muncit constant să aibă acces la piaţa americană. Guvernul va interveni să ajute acei antreprenori ca să-şi menţină acea competitivitate. Republica Moldova rămâne ferm angajată într-un parteneriat strategic cu SUA, este un parteneriat de peste 30 de ani", a precizat premierul.
Președintele Statelor Unite, Donald Trump a anunțat pe 2 aprilie 2025 tarife reciproce la importurile de la partenerii comerciali ai Americii, precum și un "tarif de bază minim" de 10%. Aceste taxe, care includ tariful de bază, vin în plus față de tarifele de 25% anunțate anterior la importurile de mașini, care urmează să intre în vigoare pe 3 aprilie.
Astfel, pentru mărfurile moldovenești va fi impusă o taxă de 31%, iar din graficele prezentate la conferința lui Trump ar rezulta că Republica Moldova ar aplica taxe de circa 61% pentru mărfurile americane.
Taxele pentru mărfurile moldovenești vor fi aproape cât cele pentru mărfurile din China - 34%, în timp ce pentru statele UE - doar 20%, iar pentru Armenia și Georgia - de doar 10%.
Datele statistice arată că Republica Moldova importă cu circa 50% mai multe bunuri și servicii din SUA, decât exportă. Astfel, anul trecut Republica Moldova a exportat în SUA bunuri în valoare de 90,23 milioane de dolari (2,5% din total),în creștere cu circa 46% față de 2023, Statele Unite ajungând al 10-lea partener comercial la export.
În același timp Republica Moldova a importat anul trecut din SUA bunuri în valoare de 135,25 milioane de dolari, cu 10% mai mult decât în 2023. Astfel, se atestă un deficit comercial de circa 45 milioane de dolari, în defavoarea Moldovei.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ