![_methode_times_prod_web_bin_45276cbc-fc70-11e7-a64e-221285d37bf1](https://newtv.md/storage/media/6d448839-92ae-40d7-a7ba-4397ce844b58.jpg)
Vinăriile subterane ale Moldovei (Cricova și Mileștii Mici) au fost incluse în Lista indicativă UNESCO, la trei criterii simultan, informează MOLDPRES.
Potrivit Ministerului Culturii, decizia reprezintă un pas important pentru recunoașterea valorii universale remarcabile a vinăriilor subterane din țara noastră. Astfel, cele două obiecte de patrimoniu național mizează să revendice locul în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, reprezentând mărturii unice ale unei tradiții culturale (categoria III),întrucât oferă un exemplu excepțional al unui ansamblu arhitectural, tehnologic sau peisaj care ilustrează o etapă semnificativă din istoria omenirii (IV) și e un exemplu remarcabil de așezare umană tradițională, de utilizare a terenului reprezentativ pentru cultură și interacțiunea omului cu mediul (V).
„Republica Moldova se mândrește cu o moștenire culturală bogată și diversă, atât materială, cât și imaterială, cu tradiția producției și conservării vinului ca unul dintre aspectele sale cele mai notabile. Condițiile topografice și climatice ale Republicii Moldova au fost ideale pentru cultivarea viței de vie încă din cele mai vechi timpuri. Având în vedere amploarea cramelor subterane, organizarea inovatoare a depozitării vinului, precum și promovarea unică a viticulturii, Cricova și Mileștii Mici au devenit cele mai semnificative și atractive situri de patrimoniu din Republica Moldova. Aceste crame reprezintă un exemplu excepțional de patrimoniu industrial adaptat vinificației și turismului, făcându-le demne de nominalizare pe Lista Patrimoniului Mondial. Cramele Cricova și Mileștii Mici reprezintă o transformare și o adaptare unică a moștenirii industriale, creând cele mai extinse galerii de vin subterane din lume și cea mai completă colecție de sticle de vin la nivel global”, se spune în prezentarea celor două vinării în listă.
Republica Moldova este reprezentată pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO de un singur sit – Arcul Geodezic Struve. Acesta este un sit transfrontalier, amplasat pe teritoriul a 10 state: Norvegia, Suedia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Federaţia Rusă, Belarus, Ucraina şi Moldova.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid și calitativ