![_methode_times_prod_web_bin_45276cbc-fc70-11e7-a64e-221285d37bf1](https://newtv.md/storage/media/6d448839-92ae-40d7-a7ba-4397ce844b58.jpg)
Scăderea temperaturilor nocturne înregistrate pe parcursul ultimelor zile a dus la formarea unui pod subțire de gheață pe suprafața râurilor și lacurilor din țară. Astfel, aceste locuri devin periculoase pentru amatorii de pescuit, dar și pentru cei care aleg să desfășoare în apropierea iazurilor activități de recreere, anunță IGSU.
”Potrivit, Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în perioada 11-17 februarie 2025 pe unele sectoare ale râului Nistru și Prut, pe râurile mici și bazinele acvatice, formațiunile de gheață se vor menține. În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează cetățenii despre riscurile aflării pe gheața subțire a bazinelor acvatice. În condiții de temperaturi oscilante, podul de gheață este destul de fragil și poate cu ușurință să se sfărâme. Mai mult, pescuitul, aflarea sau mersul pe stratul de gheață instabil, reprezintă un pericol de prăbușire în apa bazinelor acvatice”.
Amatorii de pescuit sunt avertizați că pentru pescuitul la copcă grosimea gheții trebuie să fie de minim 10 cm.
Totuși, persoanele care aleg să pescuiască sunt îndemnate ca această activitate să aibă loc doar pe malurile bazinelor acvatice amenajate cu stații de salvare. De asemenea, se recomandă ca fiecare persoană să fie echipată cu o vestă de salvare, să aibă o frânghie cu lungimea de 15-20 metri și o greutate de 400 -500 grame la celălalt capăt.
În cazul prăbușirii sub gheață, salvatorii îndeamnă oamenii să-și păstreze calmul, să încerce să iasă din apă culcat pe gheață cu mâinile larg desfăcute și să le pună pe marginea acesteia, iar prin metoda rostogolirii să iasă la mal.
Potrivit datelor statistice ale IGSU, în perioada rece a anului trecut (ianuarie, februarie, decembrie 2024) 12 persoane s-au înecat în apa bazinelor acvatice din țară, printre care 2 minori.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ