Judecătorul CSJ, Gribincea îndeamnă avocaţii să nu depună solicitări de accelerare. Vezi ce i-au răspuns preşedintele Uniunii Avocaţilor, dar şi fostul ministru al Justiţiei

12 июля 2024, 12:11
MyCollages

Vladislav Gribincea, judecătorul Curţii Supreme de Justiţie a îndemnat avocaţii să nu depună solicitări de accelerare, întrucât din 20 de judecători necesari la Curtea Supremă, acum activează doar zece. Potrivit acestuia, în prezent la CSJ sunt pendinte circa nouă mii de cauze, inclusiv peste peste două mii de recursuri penale. De cealaltă parte, fostul ministru al Justiţiei, avocatul Oleg Efrim se arată nedumerit de solicitarea lui Gribincea şi l-a întrebat: " De ce sarcina Guvernului se doreşte a fi rezolvată prin îndemnuri la avocați de a înțelege cu nu există resurse?" De asemenea, preşedintele Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova, Dorin Popescu i-a recomandat lui Gribincea ca judecătorii să respecte rolul avocaţilor în înfăptuirea justiţiei: "Doar dupa zece zile de activitate la CSJ, le daţi de înţeles avocaţilor că ei sunt "ameninţarea" pentru justiţie?" l-a întrebat acesta.

Într-o postare pe Facebook, Vladislav Gribincea le-a solicitat avocaţilor să nu mai depună cereri de accelerare întrucât CSJ-ul nu face faţă volumului de lucru. Potrivit acestuia, unele solicitări ar fi neîntemeiate:

" După 10 zile la Curtea Supremă de Justiție vă pot spune că CSJ este copleșită de cereri de accelerare, recuzări și strămutări. Toate cererile de recuzare văzute până acum au fost depuse de avocați în ajunul ședinței CSJ și nu conțin motive plauzibile, sau conțin motive care au fost respinse deja în multe alte cauze similare (la vetting mă refer în special). Scopul aparent al acestora este tergiversarea examinării cauzei.

Dacă doriți ca recursurile să fie examinate mai repede, NU depuneți cereri de accelerare. Accelerarea examinării acestora pur și simplu NU este posibilă din cauza că la CSJ acum activează 10 judecători, pe când ar trebui să fie 20, iar numărul dosarelor pendinte este mare. Depunerea cererilor de accelerare doar ne răpește din posibilitățile și așa foarte limitate de a ne concentra pe examinarea recursurilor. Este mai degrabă un îndemn de a renunța la folosirea cu rea credință de drepturile procedurale. Avocații nu pot pune loialitatea față de client deasupra obligației deontologice de integritate profesională (Capitolul II art. 2 p. 7 Codul deontologic al avocaților) " a scris Gribincea.

De cealaltă, fostul ministru al Justiţiei, avocatul Oleg Efrim se arată indignat de solicitarea lui Gribincea şi afirmă că avocaţii doar îşi apără clienţii aşa cum o cer interesele acestora:

" Domnule judecator, cu tot respectul, dar, de ce sarcina Guvernului se doreste a fi rezolvată prin îndemnuri la avocați de a înțelege cu nu există resurse? Avocații își apără clienții, așa cum o cer interesele acestora. Și dacă incă 2 ani nu o să fie numiți judecătorii la CSJ, o să avem îndemnuri să nu depunem recursuri? Niciodată, dar niciodată, în Moldova termenul rezonabil de examinare a cauzelor în justiție nu a fost problemă de sistem. Am o ușoară senzație că suntem undeva aproape. Regret" a comentat Efrim

De asemenea, preşedintele Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova, Dorin Popescu i-a solicitat lui Gribincea ca judecătorii să respecte rolul avocaţilor fiecăruia în înfăptuirea justiţiei:

" Doar dupa zece zile de activitate la CSJ, le daţi de înţeles avocaţilor că ei sunt "ameninţarea" pentru justiţie?Înţeleg că următoatea indicaţie consultaţie dată  avocaţilor va fi în genere să nu atace cu recurs deciziile Curţilor de Apel. Iar ulterior vor începe a ne da indicaţii/consultaţii judecatorii Curtilor de Apel, să nu depunem apeluri şi cereri de recuzare şi, în general, ar fi bine ca avocaţii să nu se mai implice in infăptuirea justiţiei" a adăugat Popescu.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

 

Все теги

Читайте также...

Смотреть все
live-newtv

Опрос

Нужна ли Молдове свободная и профессиональная пресса?

Sondaj

Погода