Afirmaţiile regizorului român, David Schwartz, care a spus că spectacolul "Invizibil" a fost interzis la Chişinău pentru că ar discredita guvernarea şi Partidul Acţiune şi Solidaritate, au stârnit un val de reacţii şi critici dure în adresa conducerii ţării. Sociologul român, Doru Petruţi a scris că nu crede că după luni de muncă şi pregătire, premiera, care a fost anunţată anterior, a fost amânată doar pentru că actorii au avut mai multe dispute cu regizorul.
" Adică niște oameni (regizor, actori, scenografi etc.) lucrează câteva luni la un text (se spune că preponderent despre corupție),muncesc cot la cot, fac afișul, anunță premiera spectacolulu, iar când buba se sparge odată cu interzicerea spectacolului apare într-o seară târzie și poziția actorilor (publicată pe pagina de FB a teatrului și nu de actori) care spun pe scurt că regizorul român e, de fapt, putinist. După o zi în care subiectul crește serios, presa independentă se mobilizează și încearcă să echilibreze percepțiile. Partea absolut distractivă este că tot aceeași presă validează faptele … iar unele din ele menționează clar că o consilieră a președintei a sunat, a intervenit, ca și cum asta e un lucru absolut firesc, că un consilier să poată interveni și manevra un director de teatru și programul acelei instituții culturale. " a mai scris Doru Petruţi.
" Tovarășa Maia Sandu, oare înțelegeți că pentru acest artist român, ca și pentru mulți alții de aici, sunteți un fel de tovarășu Ceaușescu? Oare înțelegeți la ce dimensiuni ridicole ați adus libertatea de exprimare și democrația din Moldova? Toată spoiala asta de mare luptătoare pentru valorile europene dispare în astfel de momente și vă arată fața adevărată, aceea pe care din păcate o văd și sutele de mii de oamenii în fața cărora v-am adus și v-am prezentat ca om de cuvânt, ca apoi să se dovedească că ați trădat așteptările oamenilor, că doar v-ati folosit de noi toți pentru a vă urca în vârful puterii. " a mai scris Năstase.
" Scandalul legat de interzicerea unui spectacol pe scena teatrului „Luceafărul” pentru că ar fi „anti-PAS” este o dovadă în plus că lucrurile în țară merg într-o direcție absolut greșită și extrem de periculoasă. Cu cenzura nu construiești democrație, ci aluneci în dictatură. Cenzura doar distruge, iar artiștii noștri, actorii, interpreții, pictorii, scriitorii și poeții au suferit prea mult în perioada sovietică, pentru ca astăzi să constate că nimic nu s-a schimbat. Alaltăieri a fost cenzurat un jurnalist, ieri o televiziune, azi un spectacol de teatru? Mâine ce urmează? La ce să ne mai așteptăm?" au mai adăugat reprezentanţii PSDE.
" Nu putem ignora faptul că aceste practici amintesc de perioada cenzurii de partid din epoca sovietică. După 30 de ani de atunci, acesta este primul caz când un spectacol este îngropat, la un telefon venit din cabinetele de stat. Într-un context mai larg, amintesc că în Moldova au fost lichidate mai multe televiziuni, sunt cenzurate sute de platforme online, iar la nivel de stat a fost creat un Centru antipropagandă care, în realitate, se ocupă cu cenzura opiniilor exprimate în presă și în mediul online. Toate acestea constituie o încălcare flagrantă a dreptului la liberă exprimare, drept garantat de Constituție și esențial într-o societate democratică. " a mai adăugat deputatul.
" Urmaresc controversele legate de interzicerea spectacolului teatral dupa interventia unui consilier prezidential si cel mai mult ma intristeaza numarul enorm al celor care (aparent) nu inteleg, ca a justifica aceasta solutie prin aceea ca regizorul ar avea anumite pacate este similara cu desculparea violatorului, pe motiv ca victima violului singura este vinovata. " a scris Nicolae Eşanu.