70% dintre moldoveni consideră că nu le sunt respectate drepturile, arată datele unui sondaj

26 iunie 2024, 21:45
DREPTURI

În Republica Moldova există un grad de respingere față de persoanele cu dizabilitate, persoanele LGBT, cele infectate cu HIV, precum și față de refugiați. Este concluzia unui studiu privind percepțiile și atitudinile față de egalitate pentru anul 2024. Datele sondajului arată că 70% dintre respondenți consideră că în Republica Moldova nu le sunt respectate drepturile și își doresc mai multă protecție din partea statului.

71% dintre respondenți consideră că statul trebuie să se implice mai mult în ajutorarea șomerilor, bătrânilor și copiilor.

Cât despre egalitatea persoanelor cu dizabilități fizice și cele mentale, răspunsurile sunt diferite. Potrivit sondajului, 44% dintre respondenți cred că persoanele cu dizabilității mentale nu reprezintă un risc pentru societate, iar 54 la sută consideră că ele ar fi periculoase.

„Cei cu dizabilități fizice vedem o scală de la 1 la 10, o medie de 5,8 pentru ca copiii să fie acceptați în școli obișnuite, în timp ce pentru copii cu dizabilități intelectuale media scade la 3,6. De asemenea legat de întemeierea unei familii pentru o persoană cu dizabilități fizice gradul de acceptabilitate este de 8,0 în medie, în timp ce la persoanele cu dizabilități intelectuale și mentale valoarea medie coboară aproape de jumătate”, a menționat directorul IMAS, Doru Petruți.

La capitolul discriminare de gen, 73 la sută dintre respondenți consideră că femeile trebuie să aibă grijă de copii și familie, iar bărbații sunt cei mai buni lideri politici.

Percepțiile la capitolul persoanelor LGBT sunt neschimbate din 2015, spune autorul sondajului. Potrivit chestionarului, 83% din respondenți spun că persoanele LGBT nu ar trebui să înfieze copii, 79% consideră că acestea nu ar trebui să aibă dreptul la căsătorie, iar 41% consideră că ele reprezintă un pericol pentru societate.

Totodată, 37 la sută dintre cei intervievați consideră că persoanelor LGBT le-ar trebui limitat accesul la bunuri și servicii.

În cadrul acestui sondaj național, realizat de IMAS, au fost intervievate 1100 de persoane din 94 de localității. Marja de eroare este de +/- 3%.

 

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo