Adriana Bețișor nu se dă bătută și încearcă în continuare să obțină licență de avocat. Apărătoarea acesteia a încercat să transfere litigiul cu Uniunea Avocaților de la Curtea de Apel Chișinău la o altă instanță egală în grad, scrie bizlaw.md.
Curtea Supremă de Justiție a respins însă cererea fostului adjunct al procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, iar cauza de contencios administrativ a fost trimisă la Curtea de Apel Chișinău, în același complet de judecată, pentru examinarea cererii de apel.
În octombrie 2021, Adriana Bețișor a depus cerere de chemare în judecată împotriva Uniunii Avocaților din Republica Moldova cu privire la obligarea autorității publice de a emite act administrativ individual favorabil. Prin hotărârea din 18 mai 2023 a Judecătoriei Chișinău, sediul Rîşcani, s-a admis cererea de chemare în judecată. S-a anulat hotărârea Comisiei de Licenţiere a Profesiei de avocat și s-a obligat Uniunea Avocaților din Republica Moldova prin intermediul Comisiei de Licențiere a profesiei de avocat de a emite în privinţa Adrianei Bețișor a actului administrativ individual favorabil, şi anume - hotărâre de admitere în profesia de avocat cu eliberarea licenței de exercitare a profesiei de avocat, în conformitate cu prevederile art. 10 alin. (2) din Legea nr. 1260 din 19 iulie 2002 cu privire la avocatură.
Uniunea Avocaților din Republica Moldova a contestat cu apel hotărârea. Avocatul Adrianei Bețișor, a depus cerere prin care a solicitat strămutarea cauzei la o altă instanță egală în grad cu Curtea de Apel Chișinău.
În motivarea cererii, a indicat că acțiunea de contencios administrativ intentată la cererea de chemare în judecată depusă de Bețișor Adriana împotriva Uniunii Avocaților din Republica Moldova, examinată în ordine de apel la Curtea de Apel Chișinău, urmează a fi strămutată la o altă instanță de judecată egală în grad, în scopul înlăturării suspiciunilor ce ar putea să apară cu privire la independența sau imparțialitatea magistraților de la Curtea de Apel Chișinău.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ
În acest sens, a argumentat că în toate cauzele penale ce o vizează pe Adriana Bețișor, aflate pe rolul Curții de Apel Chișinău, președintele interimar al acestei instanțe, Mîra Ghenadie, a solicitat Curții Supreme de Justiție strămutarea cauzelor, context în care, din cele patru cereri de strămutare, toate patru au fost admise de către Curtea Supremă de Justiție, mai scrie bizlaw.md.
Iar, ținând cont de acest fapt că, în alte cauze aflate pe rolul Curții de Apel Chișinău ce o vizează pe Adriana Bețișor s-a dispus strămutarea cauzelor la altă instanță, consideră că și în acțiunea de contencios administrativ există același temeiuri valabile pentru a se dispune strămutarea cauzei. Or, miza este încrederea pe care instanţele trebuie să o inspire justițiabililor dintr-o societate democratică.
Examinând temeiurile invocate privind existența presupuselor circumstanțe ce ar afecta imparțialitatea judecătorilor Curții de Apel Chișinău și ar genera necesitatea strămutării cauzei la o altă instanță egală în grad, Completul de judecată al Curții Supreme de Justiție a constatat netemeinicia acestora și necesitatea respingerii demersului de strămutare a cauzei.