Ajunul Bobotezei, marcat de post negru, o zi în care credincioșii nu mânâncă și nu beau nimic

05 ianuarie 2025, 17:11

Ajunul Bobotezei este marcat de post negru, o zi în care credincioșii nu mânâncă și nu beau nimic. Este printre puținele sărbători înainte de care se ține doar o zi de post. 

Boboteaza, cunoscută și ca Epifania sau Teofania, este o sărbătoare creștină care marchează Botezul lui Iisus Hristos în râul Iordan de către Sfântul Ioan Botezătorul. Ziua de 6 ianuarie simbolizează arătarea Sfintei Treimi.

Creștinii ortodocși comemorează botezul lui Iisus în râul Iordan, iar creștinii occidentali sărbătoresc vizita magilor la nașterea lui Iisus. 

Pe 6 ianuarie, de Bobotează, în bisericile ortodoxe se oficiază slujba sfințirii celei mari a apei, cunoscută ca Aghiasma Mare. Această apă sfințită are o semnificație aparte și este folosită de credincioși pe tot parcursul anului pentru binecuvântare și protecție.

În tradiția românească, de Bobotează au loc o serie de obiceiuri și tradiții. De exemplu, cea mai cunoscută este ca în localitățile situate pe malul unui râu sau al mării, preotul să arunce o cruce de lemn în apă, iar tinerii să se arunce pentru a o recupera. Cine o găsește va avea noroc și sănătate în anul ce urmează. De Bobotează se sfințesc apele, iar preoții merg din casă în casă pentru a stropi cu agheasmă și pentru a alunga spiritele rele.

Există și credința că în noaptea de Bobotează animalele vorbesc, iar fetele își pot visa ursitul dacă își pun busuioc sub pernă. 

Cel mai important element al Bobotezei este apa sfințită, cunoscută drept Aghiasmă Mare. Se spune că această apă are puteri miraculoase – nu se strică niciodată și poate vindeca boli sau proteja casa de rele. Credincioșii iau aghiasma de la biserică și o păstrează tot anul.

O altă credință populară spune că cine se spală cu apă din râu în ziua Bobotezei va fi sănătos tot anul.

Se spune că dacă vremea este frumoasă de Bobotează, anul va fi bogat în pâine și pește. Pe de altă parte, dacă bate crivățul, oamenii se așteaptă la recolte bune în câmpuri.

Ajunul Bobotezei este o zi de post negru, pe care mai ales bătrânii o țin cu strictețe. Pe 6 ianuarie, preoții merg din casă în casă cu Aghiasma Mare, ca să stropească gospodăriile și să le protejeze de rele.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo