
Este alertă pe plajele din Turcia, iar turiștii au fost avertizați asupra riscului de infecție cu bacterii periculoase care pot provoca răni grave sau chiar pot duce la sepsis, relatează Milliyet. Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a avertizat că vibrionii, care se găsesc adesea în Marea Baltică vara, au fost descoperiți și în Turcia.
Potrivit EuroNews, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a emis un avertisment privind răspândirea bacteriilor Vibrio, care se dezvoltă ușor în ape sărate sau ușor sărate, cu temperaturi ridicate și salinitate scăzută. Aceste bacterii pot pătrunde în organism prin răni deschise și pot provoca infecții grave, uneori chiar fatale, scrie Antena 3 CNN.
În ultimii ani, studii realizate în Turcia au confirmat prezența ADN-ului bacteriilor Vibrio parahaemolyticus și Vibrio vulnificus în apele Mării Marmara, Egee și Mediterane. Medicul Uğur Aferin, de la Spitalul Florence Nightingale din Istanbul, avertizează oamenii să fie precauți când intră în apa mării, mai ales vara.
"Bacteriile Vibrio se înmulțesc în ape calde și sărate. De exemplu, Vibrio cholerae poate ajunge în sistemul digestiv prin înghițirea apei contaminate și provoacă holeră, caracterizată prin diaree severă și pierdere de lichide. Chiar dacă în Turcia cazurile de holeră sunt rare, riscul nu este inexistent", a explicat medicul.
Risc de infecții grave și sepsis
Cel mai mare pericol apare când apa infectată intră în contact cu răni deschise. "Tupini precum Vibrio vulnificus pot provoca infecții ale țesuturilor sau chiar necroză, o afecțiune cunoscută sub numele de ‘bacteria care mănâncă carne", a precizat Aferin.
El atrage atenția și asupra consumului de fructe de mare, în special crude, cum ar fi stridiile: "Vibrio parahaemolyticus poate duce la dureri abdominale, vomă, diaree și febră. La persoanele cu sistem imunitar slăbit, infecția poate ajunge în sânge și provoca sepsis".
În plan urologic, riscul de infecții crește în sezonul estival. Medicul Aferin subliniază că femeile sunt mai expuse, mai ales dacă rămân timp îndelungat cu costumul de baie umed: "Umezeala și căldura din zona genitală creează un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor precum E. coli, care pot ajunge în tractul urinar. Persoanele cu imunitate scăzută pot avea simptome mai severe".
Și piscinele pot deveni focare de infecție
Specialiștii atrag atenția că și piscinele pot reprezenta un pericol în zilele toride, fiind sursă de infectare cu rotavirus, hepatita A, salmonella sau E. coli.
La copii, aceste bacterii pot cauza episoade severe de diaree și vomă. Dacă un copil are deja simptome sau o rană deschisă, intrarea în apă trebuie evitată.
Medicul pediatru Hüseyin Yıldız recomandă ca bebelușii sub patru luni să nu fie duși la mare, iar cei sub șase luni să nu intre în piscină: "La aceste vârste, controlul capului și al gâtului este insuficient. De asemenea, riscul de deshidratare și pierdere de căldură este foarte mare".
Bacteria a fost detectată pe coastele Marmara, Egee și Mediterane, în zonele de înot și în apele sărate și cu salinitate scăzută.
Medicii avertizează oamenii să fie atenți la următoarele simptome: diaree severă, vărsături, febră, roșeață, umflare a pielii, infecții tisulare.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ