
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) avertizeazǎ cetățeni, cu privire la riscurile consumului de icre procurate din surse neautorizate, asta în contextul în care în perioada sărbătorilor de iarnă, tot mai mulți consumatori preferă să pună pe masă produse pescărești, în special icre roșii și caviar.
Icrele sunt produse perisabile și pot deveni un pericol real pentru sănătate, dacă sunt manipulate sau păstrate necorespunzător, spun reprezentanții ANSA.
Astfel, achiziționarea icrelor de la persoane fizice, din portbagajele mașinilor, din piețe improvizate (comerț stradal) sau din mediul online, reprezintă un pericol iminent pentru sănătate. Aceste produse nu sunt supuse controlului veterinar, nu dețin certificate de calitate și sunt procesate în condiții de igienă necunoscute, explicǎ autoritațile din sǎnǎtate.
Pentru a evita riscurile de toxiinfecții alimentare grave, ANSA recomandă consumatorilor să procure icre doar din locuri înregistrate în domeniul siguranței alimentelor (magazine specializate, supermarketuri, piețe agroalimentare autorizate) și sǎ fie atenți la criteriile esențiale de calitate, cum ar fi integritatea ambalajului - recipientul trebuie să fie ermetic închis, curat și nedeformat. Refuzați produsele care prezintă scurgeri sau capace bombate; etichetarea corectă - eticheta trebuie să conțină obligatoriu: denumirea produsului, compoziția, data fabricării, termenul de valabilitate, condițiile de păstrare și datele producătorului/importatorului; aspect și miros - icrele de calitate trebuie să aibă boabe întregi, fără impurități, cu o culoare uniformă specifică speciei și un miros plăcut de pește proaspăt; regimul termic de păstrare - icrele sunt produse perisabile. Verificați dacă sunt păstrate în vitrine frigorifice la temperaturile indicate de producător (de regulă între 0°C și +4°C).
Consumatorul are dreptul de a solicita unității de comerț/vânzătorului actele care confirmă calitatea și originea produsului.
În cazul în care identificați produse neconforme sau unități de comerț care nu respectă normele de igienă, persoanele sunt rugate să sesizeze ANSA prin intermediul Call-center 022-511-511.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ











