
Condițiile meteo din ultima perioadă au favorizat multiplicarea căpușelor practic pe tot parcursul anului, fapt ce a condiționat creșterea contactului cu oamenii și, respectiv, creșterea morbidității de la 185, în anul 2023, până la 249 de cazuri, în anul 2024, transmite Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP).
În anul 2024, s-au înregistrat 88 de cazuri de boală în rândul copiilor cu vârste de până la 17 ani, iar până la 2 ani s-au îmbolnăvit 7 copii. Astfel, adulţii sunt îndemnaţi să acorde atenție sporită instruirii copiilor în privința comportamentului în zonele verzi și măsurilor respective de protecție:
"Semnul cel mai frecvent al bolii Lyme este "eritemul migrator" – o leziune cutanată ce apare la 60-80% dintre persoanele infectate și, de obicei, începe la locul mușcăturii căpușei. Adesea, "eritemul migrator" este însoțit de alte manifestări acute ce apar la 3-30 de zile de la înțepătura capușei: astenie, febră, cefalee, dureri ale articulațiilor, dureri musculare", transmite specialiştii în sănătate.
Agenția Națională pentru Sănătate Publică vine cu următoarele recomandări pentru a reduce riscul de expunere la mușcătura de căpușă:
La întoarcere din natură obligatoriu vom efectua:
Este recomandată identificarea precoce a căpușei pe corp, pentru a scădea cât mai mult riscul de boală produsă prin mușcătura de căpușă:
Recomandări utile pentru îndepărtarea căpuşei în situația în care nu puteți apela la serviciul medical
Este important să se înlăture căpușa în totalitate, fără a rupe partea posterioară a corpului, iar capul să nu rămână înfipt în rană.
Nu se recomandă folosirea de căldură sau diferite substanțe, aplicarea uleiurilor pentru a neutraliza căpușa. Aceasta se poate adânci mai mult în piele, să elibereze o cantitate mai mare de salivă, sau vărsarea conținutului stomacal al căpușei în rană, crescând riscul de infecție.
NU toate căpușele sunt purtătoare ale bacteriei, deci nu orice mușcătură presupune riscul de a dezvolta borelioză, iar cercetarea căpușei în laborator nu este necesară. Este importantă monitorizarea stării de sănătate a persoanei mușcate, iar în cazul apariției simptomelor sugestive, precum eritem migrator, febră moderată, slăbiciune, dureri articulare sau musculare și inflamația ganglionilor limfatici, se recomandă consult medical prompt.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ