Armata Rusiei se teme pentru secretele sale după arestarea fondatorului Telegram în Franța. Soldații și spionii ruși depind de rețeaua de comunicații

30 august 2024, 18:15
durov

Autoritățile ruse au reacționat cu o furie neobișnuită la arestarea fondatorului Telegram, Pavel Durov, de către autoritățile franceze. Pentru Moscova, Telegram este mai mult decât o simplă aplicație de social media. Soldații și spionii ruși depind de ea pentru comunicațiile de pe câmpul de luptă, inclusiv pentru ghidarea artileriei, coordonarea mișcărilor și colectarea de informații, arată o analiză Wall Street Journal.

„Mulți glumesc spunând că arestarea lui Pavel Durov este, în esență, arestarea ofițerului-șef de transmisiuni al forțelor armate ruse”, a declarat Alexei Rogozin, consilier parlamentar rus și fost cadru superior în industria militară.

Armata rusă a constatat rapid, după invazia Ucrainei din 2022, că unitățile sale comunicau cu greu între ele și că traficul radio necriptat era ușor interceptat de ucraineni.

În același timp, tehnologiile sovietice moștenite s-au dovedit nepotrivite pentru un nou tip de război în care dronele – și transferul instantaneu de imagini și clipuri video – joacă un rol esențial.

Atât armata rusă, cât și cea ucraineană au început să se bazeze pe platforme comerciale, private. În timp ce ucrainenii preferă furnizorii occidentali precum Signal sau Discord, rușii au ales Telegram deoarece are sediul în Emiratele Arabe Unite, care întreține relații bune cu Moscova. Ei cred că aplicația este mai impermeabilă la serviciile occidentale de informații.

„Oricât de nebunesc sună, transmiterea de informații, țintirea artileriei, difuzarea de transmisiuni ale dronelor și multe alte lucruri se fac în prezent foarte frecvent prin Telegram”, a declarat Rogozin chiar pe Telegram. Tatăl său, senator, este un fost ambasador al Rusiei la NATO și un fost șef al programului spațial al țării.

Trupele ruse au acces la Telegram fie prin intermediul rețelelor de telefonie mobilă, fie prin intermediul terminalelor prin satelit Starlink, utilizate inițial exclusiv de forțele ucrainene, dar care acum sunt operate mai frecvent de unitățile ruse din părțile ocupate ale Ucrainei.

„Telegram nu este un sistem de comunicații aprobat oficial pentru armata rusă, dar sistemele sale private de chat și de mesagerie directă sunt utilizate tactic de către soldați și unele unități militare pentru coordonarea pe câmpul de luptă”, a declarat Dmitri Alperovitci, președinte al Silverado Policy Accelerator, un think tank din Washington.

Voluntarii ruși care furnizează drone, lunete cu vedere pe timp de noapte, vehicule și alte ajutoare unităților militare operează aproape exclusiv prin Telegram. De asemenea, serviciul a oferit o platformă social-media profitabilă propagandiștilor de război ruși, cu milioane de abonați, care lucrează în strânsă cooperare cu Ministerul rus al Apărării.

„Detenția lui Durov nu ar fi provocat neapărat o astfel de rezonanță în Rusia, cu excepția unei circumstanțe. De facto, el este principalul mesager al acestui război, o alternativă la rețeaua militară secretă”, a scris pe Telegram Andrei Medvedev, corespondent al televiziunii de stat ruse și vicepreședinte al consiliului municipal din Moscova.

Un soldat rus care administrează un canal popular de Telegram numit „Callsign Osetin” a exprimat îngrijorarea multora dintre camarazii săi: „Dacă dușmanii noștri intră în Telegram, afacerile noastre vor fi de rahat. O mulțime de informații circulă prin chat-uri, criptate și necriptate”.

Deși Durov s-a lăudat cu nivelul de criptare al „chat-urilor secrete” din Telegram, acestea nu sunt setarea implicită a aplicației și sunt greu de configurat. Potrivit analiștilor, majoritatea mesajelor de pe rețea nu sunt criptate end-to-end, ca în cazul altor aplicații de mesagerie precum Signal.

Guvernul rus a reacționat la reținerea lui Durov în Franța cu mult mai multă indignare și furie decât ar fi fost de așteptat având în vedere circumstanțele plecării antreprenorului din Rusia în 2014.

La acea vreme, Durov a renunțat la participația sa în VKontakte, o platformă social-media pe care o crease, pentru a evita să se conformeze cererii serviciilor de informații ruse de a furniza datele utilizatorilor ucraineni din grupurile afiliate la Revoluția Maidan împotriva președintelui Viktor Ianukovici, susținut de Moscova.

Odată cu apariția veștii despre reținerea lui Durov pe un aeroport din Paris, la sfârșitul săptămânii trecute, mai mulți parlamentari ruși au cerut în mod public schimbul acestuia cu occidentali aflați în custodia Rusiei. După ce a părăsit Rusia, Durov a dobândit cetățenia Franței, a insulei Saint Kitts și Nevis și a Emiratelor Arabe Unite.

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo