Asociaţia Judecătorilor, după ce CSM a respins numirea în funcţii a 4 magistraţi, până la atingerea plafonului de vârstă: O încălcare gravă a garanțiilor legale

08 iulie 2024, 16:44

Asociaţia Judecătorilor din Republica Moldova a criticat modul în care Consiliului Superior al Magistraturii a examinat cererile mai multor judecători de numire în funcţie până la atingerea plafonului de vârstă, în şedinţele din 28 iunie şi 1 iulie. Potrivit Asociaţiei, acţiunile CSM-ului " subminează principiile de transparență și obiectivitate şi pun sub semnul întrebării și integritatea procesului de numire a judecătorilor, afectând astfel încrederea în sistemul judiciar"

" Au fost respinse cererile judecătorilor Irina Păduraru, Victoria Hadîrcă, Rodica Berdilo și Victoria Sanduța de la Judecătoria Chișinău, propunându-se Președintelui Republicii Moldova eliberarea acestora din funcție în temeiul art. 25 alin. (1) lit. k) din Legea cu privire la statutul judecătorului, în vigoare până la 26.08.2022.
În timpul audierilor, unii membri ai CSM au adresat întrebări aferente procedurii de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. De asemenea, au fost întrebări referitoare la unele acțiuni ale judecătorilor în raport cu fosta componență a CSM. Nu în ultimul rând, un candidat a fost cercetat pentru fapte care nu îi aparțin, precum și pentru comportamentul său în spațiul online, fiind analizate mai multe postări și comentarii de pe rețelele de socializare.

Un aspect important este lipsa argumentelor suplimentare privind refuzul de înaintare a propunerii repetate de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. În acest sens, Inspecția Judiciară a CSM a constatat că alegațiile din refuzul scris al Președintelui Republicii Moldova nu au fost confirmate

Astfel, constatând că în prezent lipsesc hotărârile motivate ale CSM de respingere a candidaților privind numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, limitându-ne doar la cele declarate în cadrul ședinței CSM, se evidențiază o încălcare gravă a garanțiilor legale ale acestor subiecți. Aceasta înseamnă că dreptul de a nu fi supuși unei evaluări ad-hoc în cadrul ședinței CSM, mai cu seamă pe baza unor informații obiective sau subiective din deciziile Comisiei Pre-Vetting sau din spațiul public, este încălcat. De asemenea, este afectat dreptul fiecărui judecător de a acționa în conformitate cu drepturile sale de membru al unei asociații profesionale.
În plus, este clar că, în privința tuturor candidaților ale căror cereri au fost examinate în cadrul ședinței extraordinare, nu au fost emise avize nefavorabile suplimentare de către Inspecția Judiciară, iar motive noi pentru respingerea acestora nu au fost constatate. Aceste acțiuni ale CSM nu doar că subminează principiile de transparență și obiectivitate, dar pun sub semnul întrebării și integritatea procesului de numire a judecătorilor, afectând astfel încrederea în sistemul judiciar.
Referitor la cvorumul necesar pentru ședința CSM privind numirea judecătorilor, AJRM își rezervă dreptul să reacționeze după pronunțarea Curții Constituționale asupra sesizărilor nr. 252b/2023 și nr. 265a/2023 privind interpretarea unor dispoziții constituționale și controlul de constituționalitate al art. 15 alin. (2) și art. 24 alin. (1) din Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (cvorumul pentru ședințele Consiliului Superior al Magistraturii).
În concluzie, Asociația Judecătorilor din Republica Moldova subliniază importanța respectării principiilor de meritocrație și independență judiciară în procesul de numire a judecătorilor. Este esențial ca aceste procese să fie desfășurate în mod transparent, obiectiv și depolitizat pentru a asigura integritatea și eficiența sistemului judiciar " se mai arată în comunicatul AJM.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

 

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo