Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a pledat miercuri culpabil de încălcarea Legii americane privind spionajul în faţa unui tribunal din Insulele Mariane de Nord, un arhipelag american din Pacific, în cadrul unei audieri la finalul căreia a fost declarat liber.
Aceasta marchează sfârşitul unei lungi bătălii judiciare pentru cetăţeanul australian, pe care SUA îl voiau comparând în faţa justiţiei pentru scurgerea în 2010 a zeci de mii de documente americane clasificate drept secrete ale apărării. El poate de acum să se întoarcă în Australia.
În cursul audierii care a durat trei ore miercuri dimineaţă, fondatorul WikiLeaks a pledat vinovat pentru complot în vederea obţinerii şi divulgării de documente americane clasificate. Cu toate acestea, Assange a declarat că a crezut că activităţile sale erau protejate de Primul Amendament al Constituţiei SUA, care consacră libertatea de exprimare.
”În calitate de jurnalist, mi-am încurajat sursa să furnizeze informaţii clasificate pentru a le publica. Am crezut că Primul Amendament protejează această activitate, dar accept că a fost (...) o încălcare a Legii privind spionajul”, a recunoscut Julian Assange.
În conformitate cu un acord făcut public luni de către procurorii americani, judecătoarea districtuală Ramona V. Manglona a acceptat pledoaria de vinovăţie a lui Julian Assange şi l-a declarat liber având în vedere durata detenţiei deja executate într-o închisoare britanică.
Premierul australian Anthony Albanese a salutat o ”evoluţie binevenită” în cazul lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, care a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu justiţia americană.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid și calitativ