
Avocații din Republica Moldova au decis să declare grevă generală, ca răspuns la nemulțumirile legate de modificările legislative din domeniul avocaturii. Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe a Consiliului Uniunii Avocaților (UAM),desfășurată pe 11 iulie 2025. Greva va avea loc între 15 și 25 iulie 2025 și va afecta activitatea avocaților din întreaga țară.
Un congres extraordinar al avocaților a fost, de asemenea, convocat pentru data de 25 iulie 2025. Evenimentul va fi organizat în format mixt, iar locul desfășurării va fi comunicat cu 3 zile înainte de congres.
În cadrul grevei, avocații vor suspenda acordarea asistenței juridice conform articolelor 8 alin. (1) lit. C, D și E din Legea nr. 1260/2002 privind avocatura. Nerespectarea hotărârii Consiliului Uniunii Avocaților va atrage răspunderea disciplinară.
Avocații care doresc să își suspende activitatea pe perioada grevei pot solicita suspendarea și reluarea acesteia fără costuri suplimentare, iar aceste acțiuni vor fi gestionate de Secretarul General al Uniunii Avocaților.
În plus, absențele avocaților de la ședințele de judecată în perioada grevei vor fi considerate justificate, iar Uniunea Avocaților face apel la președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru nepromulgarea Legii.
Amintim că în data de 10 iulie, UAM a denunțat noile amendamente adoptate de Parlament, avertizând că acestea riscă să transforme avocatura într-o "profesie de stat, aservită politic". Președintele UAM, Dorin Popescu, a declarat că amendamentele au fost incluse pe ordinea de zi a Parlamentului fără consultări publice și fără implicarea Uniunii Avocaților.
Printre modificările contestate se numără interzicerea perceperii taxelor pentru examinarea plângerilor de către Comisia pentru etică și disciplină, ceea ce ar pune în pericol independența financiară a instituției, și modificarea componenței comisiilor Uniunii Avocaților, pentru a include membri desemnați de Ministerul Justiției.
De cealaltă parte, Efimia Bandalc, deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate și avocat în Baroul Bălți, care a propus amendamentele, a respins acuzațiile şi susține că noile reglementări nu subordonează profesia de avocat statului și că independența acesteia rămâne garantată. Potrivit deputatului, amendamentele vizează aspecte administrative legate de comisiile tehnice şi nu afectează în vreun fel integritatea profesiei.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ