Avocatul Poporului a transmis un apel către cetăţenii Republicii Moldova, în contextul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, în care îi îndeamnă să promoveze un discurs bazat pe respect, indiferent de preferințele politice sau de opiniile pe care le au aceştia despre candidații la funcţia de preşedinte. De asemenea, Ceslav Panico condamnă discursurile de ură şi dezbinare din spaţiul public, dar şi atacurile și intimidările îndreptate împotriva unor instituții media şi jurnalişti. Într-un comunicat de presă, oficialul a transmis un mesaj şi către cei doi pretendenţi la funcţia de şef al statului, Maia Sandu şi Alexandr Stoianoglo, cărora le sugerează să promoveze discursuri şi valori care unesc, nu care divizează societatea: "În pofida tuturor provocărilor cu care ne confruntăm, este esențial să ne amintim că, după alegeri vom continua să trăim împreună în această țară", a mai subliniat Panico.
" În această perioadă electorală, am observat o intensificare a discursurilor de ură care afectează coeziunea socială. Este regretabil că, în 2024, încă ne confruntăm cu un grad ridicat de atacuri verbale care incită la ură și dezbinare. Condamn cu fermitate orice formă de instigare la discriminare, care afectează demnitatea umană. Aceste discursuri nu contribuie la o dezbatere sănătoasă; dimpotrivă, ele ne îndepărtează unii de alții.
Este vital să promovăm un discurs bazat pe respect, indiferent de preferințele politice sau de opiniile pe care le avem despre candidați. Persoanele care aspiră la funcții publice și echipele acestora trebuie să se prezinte ca modele de respect față de demnitatea umană și drepturile fundamentale ale tuturor. Aceste valori trebuie să stea la baza dezbaterilor și discuțiilor electorale, fără a recurge la atacuri personale sau la denigrare. O campanie electorală ar trebui să fie o oportunitate de a discuta despre idei și soluții, și cu o atitudine respectuoasă față de demnitatea umană, drepturile și libertățile omului, indiferent de rasă, culoare, origine etnică, națională sau socială, cetățenie, sex, gen, limbă, religie sau credințe religioase, opinii politice, dizabilitate, orientare sexuală, identitate de gen, stare de sănătate, vârstă și stare civilă. În acest sens, vin cu apel să reducem la zero discursul de ură și să ne ascultăm și să discutam într-un mod mai respectuos unul față de celălalt.
Totodată, este regretabil și condamn cu tărie orice încercare de a interveni în alegeri prin cumpărarea de voturi, inclusiv prin exploatarea vulnerabilităților grupurilor marginalizate. Aceste practici nu afectează doar dreptul fundamental de a alege, ci și desfășurarea unui proces electoral corect și democratic. În acest sens, sper ca instituțiile de drept să finalizeze cât mai rapid anchetele privind cazurile de cumpărare a voturilor și să avem o finalitate în instanțele de judecată. În același context, după alegeri, este esențial să regândim instrumentele de prevenire și combatere sistemică a fenomenului de cumpărare de voturi, dar și, să înțelegem cauzele și motivele care conduc la vulnerabilitatea celor care acceptă să-și vândă votul.
În același timp, sunt îngrijorat de atacurile și intimidările îndreptate împotriva unor instituții media în această campanie electorală. Jurnaliștii joacă un rol crucial în informarea societății și în reflectarea evenimentelor de interes public. Libertatea de exprimare și libertatea presei sunt esențiale pentru funcționarea unei societăți democratice. Îndemn autoritățile și jurnaliștii la corectitudine și la garantarea unui climat de respect față de presă și reciproc și la asigurarea că dreptul la informație al cetățenilor este respectat. O mass medie liberă și diversă este fundamentală pentru o democrație sănătoasă, iar atacurile asupra presei nu sunt acceptabile", se mai arată în mesajul Avocatului Poporului.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ