Un studiu recent al Asociației Domina, bazat pe date furnizate de INPS, a relevat că în Italia, aproximativ 70% dintre lucrătorii din sectorul domestic sunt de origine străină, pe primul loc fiind românii. În 2023, din cei aproape 575.000 de lucrători domestici străini, 52,4% oferă asistență persoanelor, ocupând funcția de badante, menționează Rotalianul.com, cu referire la La Repubblica. De asemenea, potrivit datelor, 32.573 dintre badante au cetăţenia Republicii Moldova.
România, Ucraina și Filipine sunt principalele țări de proveniență ale acestor lucrători, împreună furnizând aproape jumătate din totalul lucrătorilor străini din acest sector.
Astfel, conform datelor INPS, România contribuie cu 123.000 de lucrători, Ucraina cu 90.000, iar Filipine cu 63.000. Alte națiuni semnificative sunt Peru, cu 36.141 de lucrători, și Moldova, cu 32.573 de lucrători.
Studiul evidențiază, de asemenea, o variație în funcție de naționalitate în ceea ce privește tipul de muncă desfășurat.
De exemplu, cetățenii din Europa de Est, cum ar fi cei din România, Georgia, Bulgaria și Ucraina, sunt predominant angajați ca badante, în timp ce cetățenii din Pakistan, Filipine și Bangladesh preferă rolurile de colf (menajere).
Lorenzo Gasparrini, secretar general al asociației Domina, a subliniat că, deși componenta italiană a crescut, sectorul muncii casnice rămâne dominat de imigranți.
El a subliniat importanța unei cartografieri precise a naționalităților implicate în acest sector pentru a permite o mai bună gestionare a acțiunilor de programare și formare.
În plus, Gasparrini a atras atenția asupra celor peste 200.000 de lucrători domestici fără permis de ședere, care lucrează ilegal în Italia și rămân invizibili pentru societate, deși contribuie semnificativ la îngrijirea persoanelor vulnerabile.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ