Blue Monday 2025. Azi e cea mai deprimantă zi din an. Patru reguli ca să ieși din această stare

20 ianuarie 2025, 10:56

"Blue Monday" ("Lunea cea tristă") este un nume dat zilei de luni din a treia săptămână a lunii ianuarie, considerată de consilierii în lifestyle din Marea Britanie ca fiind cea mai deprimantă zi a anului. În 2025, cea mai deprimantă zi a anului este 20 ianuarie.

Numele a fost atribuit pentru prima dată acestei zile în 2005 de compania Sky Travel, în cadrul unei campanii de publicitate. Apoi, acestei date i-au fost atribuite mai multe conotaţii negative sociale: schimbarea vremii, ghinion în afaceri, despărţiri amoroase.

Pentru persoanele care preferă să vadă întotdeauna partea plină a paharului, ianuarie este luna în care oamenii îşi stabilesc obiective noi, încep o serie de activităţi interesante şi se supun unui proces de reevaluare în speranţa obţinerii unor rezultate optimiste în următoarele 12 luni, potrivit mirror.co.uk.

Însă, pentru persoanele mai puţin optimiste, ianuarie este cea mai dificilă lună a anului.

În ianuarie, organismul uman se resimte după consumul abuziv de alcool şi de ciocolată din luna decembrie, conturile bancare sunt aproape de cota de avarie din cauza cadourilor de Crăciun şi a petrecerilor de Revelion. În plus, vor mai trece câteva luni până când lumina diurnă va creşte considerabil, iar nivelurile de vitamina D din organism vor putea să se regenereze prin expunerea naturală la razele solare.

Există şi o formulă de calcul empiric pentru determinarea acestei zile speciale. Potrivit agenţiei de turism Sky Travel, care îl citează pe expertul în lifestyle Cliff Arnall, formula de calcul ţine cont de mai multe variabile - condiţiile meteorologice, nivelul datoriilor acumulate, numărul de zile care au trecut după Crăciun, numărul de zile care au trecut după încălcarea obiectivelor trasate pentru noul an şi nivelul scăzut de motivaţie.

Blue Monday nu este susținută de date științifice

Conceptul Blue Monday nu este susținut de date științifice. Dr. Dean Burnett, tutore la divizia de medicină psihologică și neuroștiințe clinice a Universității Cardiff, respinge această afirmație, numind Blue Monday "un nonsens". Și nu este singurul. De-a lungul timpului, numeroși specialiști au contestat conceptul.

"În primul rând, ecuația nu a fost rezultatul unui studiu psihologic realizat de un laborator de renume, ci a fost realizată de o companie de turism, care a căutat apoi un psiholog care să își pună numele pe ea, pentru a o face să pară credibilă. Ea combină lucruri care nu au nicio modalitate cuantificabilă de a fi combinate", a adăugat profesorul din Țara Galilor.

Cum puteţi combate starea de Blue Monday?

Lumină: Petreceţi timp în aer liber atunci când este posibil sau utilizaţi terapia prin lumină.

Faceți mișcare: Exerciţiile fizice, chiar şi o scurtă plimbare, s-au dovedit benefice pentru starea de spirit.

Faceți planuri pentru ceva plăcut: Organizaţi o întâlnire cu prietenii, rezervaţi o escapadă sau planificaţi pur şi simplu o după-amiază pentru relaxare.

Concentraţi-vă pe micile realizări: În loc să vă concentraţi pe obiectivele ratate, sărbătoriţi micile realizări.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ 

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo