Televiziunea rusă de stat va boicota Jocurile Olimpice pentru prima dată în ultimii 40 de ani din cauza reprezentării reduse a sportivilor ruşi ca urmare a războiului din Ucraina. Unii comentatori sportivi au lansat ideea că adevăratul motiv al boicotului JO Paris 2024 este de ordin financiar.
Rossia-1 nu va difuza evenimentul, nici măcar disciplinele la care concurează sportivii ruşi, lucru care nu s-a mai întâmplat de când Uniunea Sovietică a boicotat Jocurile Olimpice din 1984 de la Los Angeles. SUA au procedat similar în 1980, invocând invazia sovietică în Afganistan, notează Agerpres.
Surse de la aceste canale publice au declarat presei ruse că decizia politică de a nu arăta echipa rusă care concurează fără drapel sau imn a fost luată "cu mult timp în urmă".
Televiziunea rusă a transmis Jocurile de la Tokio în 2021, deşi atunci echipa slavă a participat doar cu sportivi neutri. Diferenţa este că atunci campania militară rusă în Ucraina nu începuse încă, motiv pentru care acum doar 15 sportivi ruşi merg la Paris.
Unii comentatori au considerat că adevăratul motiv al boicotului este de ordin financiar, deoarece absenţa sportivilor ruşi nu garantează ratinguri ridicate ale audienţei, motiv pentru care canalele au renunţat să obţină drepturile.
Exista posibilitatea ca Match TV, canalul de sport, să difuzeze principalele competiţii, dar după ce federaţiile de taekwondo, judo şi lupte au respins în ultimul moment invitaţia Comitetului Olimpic Internațional, a fost exclusă şi varianta respectivă.
De situaţie a profitat reţeaua de socializare VKontakte, cunoscută drept Facebookul rusesc, care va transmite în direct atât ceremoniile de deschidere şi de închidere, cât şi competiţiile de la 16 discipline sportive.
De la înalţi oficiali până la politicieni ruşi, au dat asigurări că nu vor apela la televiziunea străină pentru a viziona Jocurile Olimpice, nici măcar pentru a afla despre performanţa compatrioţilor lor. Pe de altă parte, mai mulţi antrenori, sportivi activi şi legende ale sportului rusesc şi-au arătat intenţia de a le urmări îndeaproape.