Cea mai mare fabrică de dulciuri din ţară, "Bucuria" a venit cu o reacţie după ce a fost amendată cu 1,8 milioane de lei de către Consiliul Concurenţei pentru copierea ilegală a ambalajelor produselor de cofetărie. Potrivit reprezentanţilor companiei, decizia Consiliului Concurenţei va fi contestată în instanţa de judecată. De asemenea, "Bucuria" se plânge că pe piaţa din ţară nu ar exista o concurenţă "loială" între produsele locale şi cele importate.
Într-o postare pe Facebook, compania a negat că ar fi a copiat ilegal ambajul pentru care a fost amendată şi a precizat că "Bucuria" folosește legal marcile ,,MU" și ”PARKUR”, întrucât acestea au fost înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova de către ”Bucuria Dulce” S.R.L, conform prevederilor legale :
" Menționăm că ambalajul ambelor produse, atât după formă, cât şi culorile imprimate pe etichetă, nu sunt identice, cu excepţia petelor caracteristice pielii pigmentate a vacilor care sunt niște elemente figurative. De fapt, interjecția ”MU” redă strigătul specific al vitelor cornute și în mentalul colectiv declanșează mecanismul de asociere cu acestea . Dacă e să verificăm prezența pe ambalaj atât a cuvântului ”MU”, cât și a petelor caracteristice vacilor, vom depista prezența acestora pe ambalajul bomboanei ”Кто сказал МУ?” (produs de ABK, Ukraina),bomboanei ”Му и Ну” (producător Сладонеж, Rusia),bomboanei ”MUUUU!” (producător Mieszko, Polonia). Deci nu poate fi vorba de copierea ilegală a unui ambalaj, când acesta nu este înregistrat ca proprietate intelectuală și, practic, petele caracteristice vacilor și denumirea ”MU” sunt folosite de diverși producători de produse de cofetărie."
De asemenea, reprezentanţii fabricii de dulciuri s-au plâns de concurenţă neloială pe piaţa din ţară:
"Toate entitățile de producere din Republica Moldova sunt supuse unei concurențe neloiale din partea producătorilor externi atât din Federeația Rusă, cât și Ukraina. Resursele energetice și materiile prime în Republica Moldova sunt de câteva ori mai scumpe comparativ cu prețul din țara concurenților, plus la toate, importul produselor de cacao, arahidelor, nucilor de pădure, albușului de ou etc., sunt supuse taxelor vamale, pe când produsele de cofetărie importate din aceste țări nu cad sub incidența taxelor vamale, deși conțin materii prime menționate mai sus. Concluzionând, ne punem întrebarea: în ce mod, producătorii locali, pot concura ”loial” cu produsele importate?" a mai precizat "Bucuria"
Amintim că în data de 7 iunie, Consiliul Concurenţei a sancţionat fabrica de dulciuri după ce a constatat că a copiat ilegal ambalajele produselor de cofetărie, ce aparțin unei alte întreprinderi.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ