La 7 august, deputații bulgari au adoptat rapid noi amendamente la Legea privind educația școlară și preșcolară, interzicând promovarea a ceea ce ei numesc "orientare sexuală netradițională" în școli. Dezbaterea a durat peste patru ore, legislatorii deliberând asupra definiției și implicațiilor unei astfel de propagande, relatează digi24.ro, cu referire la Novinite.
Modificările propuse, conduse de partidul naționalist pro-Kremlin "Renașterea" (Vazrajdane),au trecut rapid prin ambele lecturi într-o singură sesiune plenară. Modificările, care au fost definite în parte de o postare Wikipedia citată de reprezentanta coaliției democratice, Elisaveta Belobradova, interzic orice formă de propagandă privind orientarea sexuală netradițională, deși nu au fost furnizate cazuri specifice de astfel de propagandă în școlile bulgare.
Grupurile pentru drepturile omului au criticat măsura
Grupurile pentru drepturile omului au criticat drept discriminatorie măsura. Amendamentul la lege a fost adoptat cu o majoritate largă, cu 159 de voturi "pentru", 22 "împotrivă" și 12 abțineri, transmite France24. Legea interzice acum " propaganda, promovarea sau incitarea în orice mod, direct sau indirect, în sistemul educațional a ideilor și opiniilor legate de orientarea sexuală non-tradițională și/sau identitatea de gen diferită de cea biologică ".
Text separat pentru " orientarea sexuală non-tradițională"
De asemenea, parlamentarii au votat un text separat care definește " orientarea sexuală non-tradițională" ca fiind " diferită de noțiunile general acceptate și stabilite în tradiția juridică bulgară privind atracția emoțională, romantică, sexuală sau senzuală între persoane de sex opus ". În capitala Sofia au avut loc demonstrații în cursul după-amiezii la adresa adoptării amendamentului, protestatarii scandând " Rușine să vă fie" și " Opriți alungarea oamenilor din Bulgaria ". Printre protestatari se afla și Sanya Kovacheva, o arhitectă de 35 de ani, care a acuzat politicienii țării de " exploatarea dezinformării și de surfing pe valul de ură împotriva comunității LGBTQ " înaintea alegerilor din octombrie. LevFem, grupul feminist de stânga care a organizat mitingul, a declarat că amendamentul va face imposibilă " combaterea hărțuirii în școli a tinerilor lesbiene, gay, bisexuali și transgender ".
În 2021, Ungaria a adoptat, de asemenea, o lege similară, interzicând „promovarea” LGBTQ în rândul minorilor.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ