Carnea de porc se va scumpi, după ce zeci de mii de porci au fost sacrificați

25 martie 2025, 11:38
Embed:

Înainte de Paște prețurile la carnea de porc vor crește cu 20%, spun producătorii. Se întâmplă după ce la începutul săptămânii trecute, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunțat că testele de laborator au confirmat prezența virusul pestei porcine africane în cea mai mare fermă de porci din Moldova, situată în satul Roșcani, din raionul Anenii Noi.

În total, ferma de la Roșcani avea 65.000 de capete și furniza 23% din carnea de porc pentru industria prelucrătoare. Toate animalele sunt sacrificate, iar pierderile întreprinderii vor ajunge la 440 de milioane de lei.

La câteva zile distanță, a fost depistat un alt focar de pestă porcină, în satul Cimișeni, din raionul Criuleni. Acolo au fost sacrificați o mie de porci, iar alți 50.000 vor sta în carantină două-trei săptămâni.

Într-un răspuns pentru Europa Liberă, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a spus că aceste focare vor afecta producția națională de carne, dar impactul exact va fi clar după analiza tuturor datelor.

Potrivit Asociației producătorilor de carne de porc, în lunile ianuarie-martie, consumul de carne de porc s-a redus cu aproape 40% față de aceeași perioadă a anului trecut. Oamenii nu cumpărau atât de multă carne din cauza facturilor mari la energie și a prețurilor ridicate la alte produse alimentare. Datorită acestei scăderi, acum pe piață nu există deficit de carne de porc, transmite Europa Liberă. 

„Luni dimineață, erau 1.700 de tone de carne de porc pentru comercializarea directă către consumatori. Urmează să fie verificate și stocurile sectorului procesator. Carne este și va fi, dar prețul va crește cu aproximativ 20% înainte de Paște, când cererea va fi mai mare”, a explicat Europei Libere directoarea executivă a Asociației producătorilor de carne de porc, Aliona Ionescu.

Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS),la începutul anului 2025, Moldova avea un efectiv de 379.000 de capete de porcine. Majoritatea porcilor sunt crescuți în întreprinderi agricole (264.000),iar peste 110.000 – în gospodăriile casnice. Anul trecut, populația țării a consumat peste 80.000 de tone de carne de porc: 92% a fost carne locală și 8% – de import (circa 5.000 de tone).

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo