Căuşeni: Mai multe terenuri agricole au fost distruse de mistreţi

23 mai 2025, 16:23
000fc390-e099-4a7d-9e65-be2ed67b4990
000fc390-e099-4a7d-9e65-be2ed67b4990
b9f70dfd-bbb3-4db2-97ca-f11943c9a28e
ce4316da-cbe4-4d73-9617-073342bf54e1

Seceta din ultimii ani și înghețurile târzii din această primăvară nu sunt singurele probleme cu care se confruntă agricultorii din satul Chircăieștii Noi, raionul Căușeni. În ultima perioadă, porcii mistreți au provocat pagube serioase pe terenurile agricole din apropierea localității, iar fermierii susțin că nu mai știu cum să facă față acestor atacuri, scrie Moldova1.

Valentin Cananeu, agricultor din satul Chircăieștii Noi, raionul Căușeni gestionează peste 250 de hectare cu mai multe culturi. În acest an mistreții au distrus 35 de hectare semănate cu porumb. El spune că sezonul agricol și așa a început anevoios, însă nu se aștepta să îi afecteze și mistreții.

Localitatea este practic înconjurată de păduri ceea ce după părerea fermierului și este motivul principal de ce sunt atâția mistreți în regiunea. Potrivit lui, porcii sălbatici vin cel mai des pe timp de noapte și doar în câteva ore pot provoca pagube semnificative.

"Vremea a fost foarte rece, anul acesta și ne-a stopat creșterea grâului, a fost foarte greu de semănat, deci a fost rece, a fost ud, semănatul a fost greu și la urmă avem și rezultatele, măcar tragem nădejde la floarea soarelui, că nu este afectată de porci, adică nu este distrusă. Cheltuielile astea, numai sămânța, fără să vorbim de erbicide, care e tot la 1.000 lei hectarul. La 35 de hectare, cred că ajungem la 400 de mii de pierdere".

Agricultorul susține că nu este prima dată când mistreții i-au distrus porumbul, aceștia au fost și anul trecut, însă pierderile nu au fost atât de mari.

"Anul trecut am cultivat 100 de hectare cu porumb, dintre care 30 au fost afectate, fărmate, dărmate de porcii sălbatici. Anul acesta am hotărât să creștem alte culturi. Am semănat 35 de hectare, dintre care uitați-vă în ce stare să află. Prima dată, așa, în cantități mari sunt de distrugere, asta s-a început de anul trecut. Anul acesta încă mai mult."

Și alți agricultori din localitate au fost afectați de mistreți. Totodată, sunt fermieri care spun că doar i-au văzut pe terenurile lor și le este frică să nu ajungă în aceeași situație.

Este, este, eu am la vie acolo niște pământuri și sunt urmele de porci. Acolo, la livadă tot circulă porci. Seara la traseu erau, tocmai băietul meu se plimba pe acolo cu băieții și i-au văzut cum merg porci pe drum. Înainte erau mai puțin, dar acum, cam, prea mulți sunt acolo la livadă totul este distrus.

Potrivit reprezentanților Agenției "Moldsilva", agricultorii trebuie să se adreseze la Ministerul Mediului pentru a soluționa această problemă, în baza unui regulament privind normele de protecție și modul de reparare a prejudiciilor ce pot fi cauzate de animalele sălbatice culturilor agricole, silvice sau animalelor domestice. Ulterior, ministerul creează o comisie care se deplasează la fața locului și stabilește prejudiciile.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ 

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo