Ce urmări poate avea moartea lui Ebrahim Raisi în Iran şi în lume

20 mai 2024, 14:30

Moartea președintelui Ebrahim Raisi în urma accidentului de elicopter de duminică va avea implicații grave pentru succesiunea liderului suprem al Iranului, au evaluat analiştii occidenali de la Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW),un think tank cu sediul la Washington. Cu toate astea, nu va duce la politici interne şi externe mai dure sau agresive pentru că Ali Khamenei este cel care deține autoritatea supremă în luarea deciziilor în Iran, notează Observator News.

Ebrahim Raisi era considerat unul dintre cei mai importanți potențiali succesori ai liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei. Era văzut drept favorit pentru a-i urma lui Khamenei ca lider suprem, alături de fiul acestuia, Mojtaba Khamenei, explică ISW.

Analiștii spun că următoarele zile au potențialul de a remodela dinamica regimului atât pe termen scurt cât și pe termen lung, cu implicaţii directe asupra succesorului liderului suprem. Cu toate astea moartea lui Raisi nu va schimba în cele din urmă traiectoria actuală a regimului de la Teheran către politici interne mai dure și politici externe mai agresive în Orientul Mijlociu, au evaluat experţii de la ISW. 

Deşi Ali Khamenei deține autoritatea supremă în luarea deciziilor în Iran, Raisi se bucura de o putere importantă în cadrul regimului, aminteşte ISW. Era inclusiv vicepreședintele Adunării Experților, instituţie responsabilă de monitorizarea liderului suprem și de selectarea succesorului acestuia. Khamenei l-a numit pe Ebrahim Raisi în funcția de șef al sistemului judiciar în 2019 și l-a susținut în timpul alegerilor prezidențiale din august 2021.

Cine a fost Ebrahim Raisi

Născut în noiembrie 1960, Raisi şi-a petrecut cea mai mare parte a carierei în sistemul judiciar, în special în calitate de procuror general al Teheranului şi apoi procuror general al ţării.

Raisi, care avea titlul de ayatollah, a fost preşedinte al Republicii Islamice Iran timp de aproape trei ani. Considerat un ultraconservator, a fost ales pe 18 iunie 2021 în primul tur al unui vot marcat de un absenteism record la alegerile prezidenţiale şi de absenţa unor concurenţi puternici.

Purtând mereu turbanul său negru şi o mantie religioasă lungă, Raisi i-a succedat moderatului Hassan Rohani, care îl învinsese la alegerile prezidenţiale din 2017.

A ieşit întărit din alegerile legislative desfăşurate în martie, primele alegeri naţionale de la mişcarea de protest care a zguduit Iranul la sfârşitul anului 2022 în urma morţii Mahsei Amini, o tânără kurdo-iraniană arestată pentru nerespectarea codului strict vestimentar al Republicii Islamice. 

Raisi se afla pe lista neagră americană a oficialilor iranieni sancţionaţi de Washington pentru "complicitate la încălcări grave ale drepturilor omului", acuzaţii considerate nule de autorităţile de la Teheran.

Amintim că președintele iranian Ebrahim Raisi și ministrul de Externe au murit în accidentul de elicopter produs duminică. Cadavrele lor au fost recuperate de la locul accidentului. Guvernul iranian a convocat luni o „întâlnire de urgență”. Operațiunile de căutare a elicopterului prăbușit au durat toată noaptea. Dimineață au apărut imagini cu epava complet arsă, în zona de munte de la granița cu Azerbaidjanul. Elicopterul în care se afla președintele Raisi era un model fabricat în Statele Unite și care nu a mai putut fi importat în Iran după 1979.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid și calitativ

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo