Legea cetățeniei Republicii Moldova va fi modificată pentru a exclude vulnerabilitățile în adresa securității statului, provocate de războiul din Ucraina.
Parlamentul Republicii Moldova a votat în prima lectură un proiect de lege care va face mai strictă procedura de recunoaștere a cetățeniei moldovenești. Aceste modificări legislative, elaborate de deputatul Igor Chiriac din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” (PAS),au scopul de a elimina vulnerabilitățile și riscurile la adresa securității naționale și a ordinii publice.
Proiectul vine ca răspuns la creșterea numărului de cereri de cetățenie din partea cetățenilor ruși și ucraineni în ultimii doi ani, situație agravată de războiul din Ucraina. Statisticile arată că 70% dintre cererile recente provin din Federația Rusă, iar 20% din Ucraina. Autoritățile au identificat numeroase încercări de obținere frauduloasă a cetățeniei prin prezentarea unor documente neconforme.
Pentru a preveni astfel de situații, proiectul de lege propune ca cetățenia să nu fie acordată automat persoanelor născute și domiciliate în Republica Moldova, dacă acestea au antecedente penale, sunt sub urmărire penală sau au furnizat informații false în cererile lor. De asemenea, se propune ca toate cererile să fie verificate de Serviciul de Informații și Securitate și ca perioada de examinare a cererilor să fie extinsă cu șase luni.
Proiectul urmează să fie discutat și votat din nou în a doua lectură în Parlament, înainte de a deveni lege.