Chiriile apartamentelor în capitală au devenit mai scumpe, susțin agenții imobiliari. Unele locuințe pot costa chiar și peste o mie de euro. Prețurile au crescut odată cu începutul războiului în Ucraina. Chiar și așa, clienți sunt mulți, iar ofertele nu acoperă solicitările. Între timp, Serviciul Fiscal de Stat anunță că tot mai mulți cetățeni se conformează și înregistrează contracte de dare în chirie a locuințelor.
În prezent, chiria unui apartament cu trei camere în Chișinău începe de la 600 de euro și poate ajunge și peste o mie de euro. Potrivit agenților imobiliari, un motiv al scumpirii chiriilor în capitală este fluxul de refugiați ucraineni, scrie moldova1.md.
„Un apartament cu o odaie în bloc nou ar fi la 300 de euro, cu două odăi ar ajunge la 500-600 și tot așa noi creștem. Foarte mult contează și locația, majoritatea studenților, dacă vorbim despre ei, doresc să aibă acces direct la transport”, a precizat Daniela Neteda, agent imobiliar.
În această perioadă, numărul studenților care caută un apartament la un preț bun este foarte mare, spun agenții imobiliari. Solicitările au crescut, iar chirii sunt mai puține.
„Solicitările au crescut cu vreo 40 la sută, dacă să facem un calcul estimativ față de lunile precedente și, da, în mare parte, este datorită studenților”, a mai spus Daniela Neteda.
Oamenii spun că prețurile pentru chiria unui apartament sunt foarte mari în capitală și așteaptă ca acestea totuși să mai scadă.
„Eu stau la un apartament cu trei odăi, chiria este la 350 de euro, dar e ok. Acum sunt la acest preț, dar mergea o discuție ca pe viitor să se mai scumpească puțin. În general, imobilul este foarte scump, dar cred că la prețurile acestea au ajuns că și cerințele sunt mari”;
„Eu închiriez un apartament și achit 400 de euro. Dacă era 200, acum e 400”;
„Sunt destul de mari. Eu personal nu stau în chirie, dar ținând cont de toate scumpirile, nu e de mirare. Dar să se ducă un student cu atâția bani, nu face față”;
„Sunt foarte scumpe și dacă nu ai unde trăi cam e greu să te întreții cu aceste salarii care sunt la noi. Desigur și prețurile la apartamente sunt foarte mari”, au spus oamenii.
Serviciul Fiscal de Stat anunță că în șapte luni ale acestui an a crescut numărul persoanelor care înregistrează contracte de dare în chirie a apartamentelor și achită impozitele. Este vorba de o majorare de peste 10 procente comparativ cu perioada similară a anului trecut. Astfel, la buget au fost încasate aproape 41 de milioane de lei.