În Moldova, în 2023, au fost aduse peste 30 de mii tone de citrice, iar în primul semestru al anului 2024 – aproximativ 18 mii tone. Datele au fost oferite de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.
ANSA precizează că, la import, toate loturile de citrice, care includ lămâi, mandarine și portocale de diferite soiuri, sunt însoțite, obligatoriu, de documente ce atestă siguranța, eliberate de producătorii din țara de origine precum: certificatele de calitate, certificatele de sănătate și rapoartele de încercări de laborator.
Potrivit ANSA, în cazul citricelor, un indicator important de siguranță alimentară sunt reziduurile de pesticide. Drept urmare, pe parcursul anului 2023 au fost prelevate și investigate - 106 probe, iar în anul 2024 - 76 probe. Neconformități au fost confirmate într-un lot de portocale (6000 kg, cu reziduu de pesticid Profenofos) și într-un lot de mandarine (20 000 kg cu reziduu de pesticid de fanvalerat și esfenvalerat (suma de izomeri). Loturile respective au fost plasate sub reținere oficială, ulterior, nimicite sub supravegherea inspectorilor ANSA.
În contextul în care pe masa de Crăciun sunt de nelipsit mandarinele, portocalele sau alte citrice, ANSA le reamintește agenților economici, importatori de fructe și legume proaspete, despre obligația respectării măsurilor la plasarea pe piață a fructelor și legumelor proaspete provenite din import.
"În cazul în care agenții economici au comercializat produse alimentare ce nu prezintă siguranță, aceștia sunt obligați să le retragă de pe piață, să informeze publicul, în mod eficient și precis, despre motivul retragerii. Cei care vor comercializa produse alimentare înainte de recepționarea rapoartelor de încercări de laborator sunt pasibili de răspundere juridică", a avertizat ANSA.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor recomandă consumatorilor să evite consumul, în cantități mari, a cojilor de citrice, atât la prepararea băuturilor, cât și a deserturilor.
"Coaja acestor fructe poate conține urme (cantități mici) de pesticide autorizate precum tiabendazolul și imazalilul, scopul fiind combaterea bolilor cauzate de mucegaiuri sau bacterii. Totuși, consumul cu regularitate a cojii poate prezenta risc pentru sănătatea umană", a explicat ANSA.
Totodată, specialiștii în domeniul siguranței alimentelor din cadrul ANSA atenționează:
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ.