Concerte, spectacole și lansări de carte: evenimentele care vor marca cea de-a noua ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești

12 septembrie 2024, 19:15
reuniunea teatrelor

Un festival care unește creatorii de teatru și spectatorii în jurul valorilor. Astfel este concepută reuniunea Teatrelor Naționale Românești, care se desfășoara la Chișinău sub înaltul patronaj al președintei Republicii Moldova, Maia Sandu și al președintelui României, Klaus Iohannis, informează moldova1.md. 

La cea de-a 9-a ediție, evenimentul cultural cu genericul „Conexiuni europene" are o agendă deosebit de bogată: 46 de evenimente, spectacole în aer liber, lansări de carte și conferințe cu personalități notorii. 

„Sala a devenit neîncăpătoare la cei doi titani ai teatrului și filmului românesc Mariana Mihuț și Victor Rebenciuc, care au educat generații de actori, inclusiv și pe mine. I-am admirat și urmărit când nu aveai voie să privești TVR. Emoțiile vin val-vârtej, sperăm să fie la nivelul așteptărilor. Am ținut neapărat ca cel mai bun spectacol din România, premiat de UNITER „Antologia dispariției" în regia lui Radu Afrim să fie la Chișinău”, declară Petru Hadârcă, director general, TNME.

„A devenit tradiție - în septembrie teatrele naționale românești se adună la Chișinău, un loc mai bun pentru această întâlnire greu de găsit și iată de câțiva ani deja și Teatrul Național din Kiev este invitatul acestui festival. Dorim să lărgim acest festival invitând și teatre naționale din alte țări”, spune Sergiu Prodan, ministrul Culturii.

Promotorii și susținătorii de peste Prut ai evenimentului vin cu drag la maratonul teatral.

„Nu doar că ICR este partener de la prima ediție, dar pentru că este un loc minunat în care teatrul românesc se întâlnește, producțiile cele mai importante ale teatrelor naționale se reunesc, dar și oamenii de teatru se reunesc”, specifică Liviu Jicman, președintele ICR, București.

„Mi se pare că e o punte și, de fapt, nu dovedește altceva decât că suntem aceiași cultură. Pentru mine, teatrul înseamnă un fel de a trăi, înseamnă viață și înseamnă memorie”, mărturisește Dragoș Buhagiar, președintele UNITER.

Compartimentul „Teatru radiofonic" va fi prezent prin spectacole realizate la Radio Moldova și la Teatrul Național Radiofonic - Radio România, la care accesul ascultătorilor este liber.

„Spectacole care interesează, care vorbesc despre memorie comună, despre problemele societății contemporane”, declară Magda Duțu, TNR Radio România.

În această seară, teatrul Național „Mihai Eminescu” găzduiește spectacolul „Grădina de sticlă" în regia lui Petru Hadârcă după celebra carte a Tatianei Țâbuleac. Urmează un regal de spectacole prezentate de cele opt teatre naționale din România și alte opt din Republica Moldova. Reuniunea vine și cu o serie de conferințe, lansări de carte cu participarea unor personalități notorii, precum Ana Blandiana și Matei Vișniec. Multe evenimente vor avea loc în aer liber, în scuarul Mihai Eminescu din capitală.

 

 

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo