Comisia Europeană împotriva Rasismului şi Intoleranţei (ECRI),organism al Consiliului Europei, şi-a exprimat în raportul său anual publicat joi îngrijorarea cu privire la discursurile "ostile" ale unor "responsabili politici" la adresa refugiaţilor şi privind înmulţirea actelor antisemite şi antimusulmane după 7 octombrie, informează AFP, citează Agerpres.
"Am constatat numeroase cazuri de discurs public ce utilizează ameninţarea unei aşa-zice islamizări a societăţilor europene în scopuri pur electorale", a declarat în timpul unei conferinţe de presă preşedintele ECRI, elveţianul Bertil Cottier, profesor emerit în drept la Universitatea din Lausanne.
"Riscul este foarte mare mai ales în perioadele de campanie electorală. Autoreglementarea responsabililor politici şi mass-media este esenţială şi ei trebuie să dea socoteală când liniile roşii sunt depăşite", a insistat el.
Autorii raportului salută de asemenea "eforturile remarcabile desfăşurate" pentru a primi "persoane strămutate din Ucraina", însă îşi exprimă regretul în legătură cu "diferenţele semnificative observate" în calitatea primirii oferite "refugiaţilor şi altor persoane ce beneficiază de o protecţie internaţională".
"Unele state au continuat să restrângă accesul la (drept de) azil pentru persoane non-europene", subliniază instituţia, amintind că "tuturor persoanelor strămutate de război şi de alte situaţii de urgenţă ar trebui să li se ofere rapid protecţie".
ECRI aminteşte că după "atacul terorist al Hamas împotriva Israelului din 7 octombrie şi războiul dus de Israel în Fâşia Gaza", mai multe ţări europene au fost confruntate cu o "ascensiune vertiginoasă a antisemitismului".
"Este încurajator să se noteze că după 7 octombrie numeroşi şefi de stat şi de guvern" şi membri ai societăţii civile "şi-au manifestat public solidaritatea cu comunităţile evreieşti din Europa", a subliniat totodată instanţa.
ECRI şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea în legătură cu "sensibila creştere" a numărului de incidente "motivate de ură la adresa musulmanilor" după aceeaşi dată.
"Persoanele care poartă simboluri religioase vizibile sau haine tradiţionale au fost prezentate uneori ca fiind asociate cu terorismul şi extremismul", notează raportul. "Acesta este şi cazul elevelor musulmane din unele ţări", precizează el.
Comisia deplânge de asemenea că "pacienţi musulmani" au făcut obiectul unei "discriminări în accesul lor la îngrijiri medicale".
Consiliul Europei este o organizaţie internaţională cu sediul la Strasbourg şi care reuneşte 46 de state semnatare ale Convenţiei europene a drepturilor omului. Diferitele sale organisme veghează la aplicarea acestor drepturi pe continentul european.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ