
Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Sfintele Paști – sărbătoarea luminii și a bucuriei, considerată cea mai mare sărbătoare a creștinătății, care semnifică Învierea Domnului.
Conform tradiției, în noaptea Învierii, oamenii au mers la biserici pentru a sfinți bucatele și a aduce acasă focul haric.
În dimineața Paștelui, până a gusta din bucate, creștinii trebuie să mănânce bucate sfințite. Înainte de a se așeza la masa de sărbătoare, credincioșii se spală pe un obraz cu un ou roșu, iar pe celălalt obraz – cu un ou alb, ca să fie puternici și curați sufletește. Se mai spală și cu monede, ca să fie plini de bani tot anul.
De Paște, spune tradiția, nimeni nu trebuie să fie trist, nimeni nu trebuie să plângă, bucuria fiind sentimentul predominant în aceste zile. De asemenea, există obiceiul de a se purta haine noi. Gestul simbolizează reînnoirea trupului și a sufletului.
De unde vine cuvântul „Paște”?
Cuvântul „Paște” vine din ebraicul Pesah, care înseamnă „trecere”. La evrei, Paștele comemorează eliberarea lor din robia Egiptului. Creștinii au păstrat denumirea, dar i-au dat o nouă semnificație: trecerea de la moarte la viață prin Învierea lui Hristos.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ