Cumpărăm mai mult și vindem mai puțin: Exporturile s-au micșorat cu 12,4% față de anul trecut

16 octombrie 2024, 14:48
export

Exporturile de mărfuri scad constant de la începutul acestui an. Statisticile arată că, în august, acestea s-au micșorat cu 4,3 la sută față de cele înregistrate în luna iulie și au ajuns la 272, 7 milioane de dolari. Față de aceeași lună a anului trecut, exporturile s-au micșorat cu tocmai 15,2 la sută față de august 2023. În total, țara noastră a exportat în opt luni ale acestui an mărfuri în valoare de 2 miliarde 338,1 milioane de dolari. Față de aceeași perioadă a anului trecut, acest volum este cu 12,4 la sută mai mic, transmite Zvon.md.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în ianuarie-august 2024, țara noastră a exportat mărfuri proprii în valoare de 1,76 miliarde de dolari sau 75,3 la sută din tot ce a exportat. Cu alte cuvinte, aproape 25 la sută din exporturi sunt mărfuri străine sau prelucrate.

În opt luni ale acestui an, exporturile spre Uniunea Europeană s-au micșorat cu 8,7 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut și au totalizat 1,53 miliarde de dolari. Aproape 66 la sută din tot ce a furnizat țara noastră în exterior a ajuns în UE. De cealaltă parte. CSI și-a micșorat prezența în exporturile moldovenești. Pe această piața au ajuns mărfuri de doar 177,5 milioane de dolari sau cu 15,4 la sută mai puțin față de perioada similară a anului 2023. Acum, doar 7,6% în exporturi ajung în CSI.

România rămâne cel mai important partener comercial al Republicii Moldova. Statisticile arată că 32 la sută din tot ce exportăm ajunge peste Prut. Urmează Ucraina, în care ajung 9,6 la sută din mărfurile moldovenești, Italia - 7,1%, Turcia - 5,8%, Cehia - 5,4% și Germania - 5,2%.

În timp ce exporturile scad, importurile au crescut, în ianuarie-august, cu 2,3% față de opt luni ale anului trecut. Valoarea mărfurilor introduse în țară a fost de 5,84 miliarde de dolari. Jumătate din această sumă reprezintă mărfurile aduse din UE, în timp ce importurile din CSI s-au micșorat cu tocmai 40,8 la sută. Acum, doar 3,9 la sută din importuri provin din Est.

Decalajul considerabil dintre exporturi și importuri a determinat acumularea, în ianuarie-august, a unui deficit al balanței comerciale de peste 3,5 miliarde de dolari. Asta înseamnă cu 460 de milioane de dolari sau cu 15 la sută mai mult față de cel înregistrat în aceeași perioadă a anului 2023.

 Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

 

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo