Decizia CPI provoacă sciziune între partenerii occidentali

21 mai 2024, 14:17

Solicitarea Curții Penale Internaționale privind emiterea mandatelor de arestare pe numele prim-ministrului și ministrului Apărării ai Israelului a demonstrat că, deși trebuie respectată, nu toate statele membre o împărtășesc, iar asta accentuează divergențele de opinie.

Printre cei care consideră obligatoriu pentru executare demersul instanței este și înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell. El și-a exprimat poziția pe rețeaua X a lui Elon Musk.

Iau act de decizia procurorului CPI de a solicita mandate de arestare în fața Camerei preliminare I a Curții Penale Internaționale (CPI) împotriva lui Yahya Sinwar, Mohammed Deif, Ismail Haniyeh, Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant. Mandatul CPI, în calitate de instituție internațională independentă, este de a urmări în justiție cele mai grave crime prevăzute de dreptul internațional. Toate statele care au ratificat statutul CPI sunt obligate să execute deciziile Curții”, a subliniat Borrell.

De cealaltă parte, președintele și premierul Israelului au condamnat solicitarea procurorului CPI, iar președintele Camerei Reprezentanților a Congresului american, Mike Johnson, a avertizat Curtea Penală Internațională că ar putea deveni ținta unor sancțiuni din partea SUA.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid și calitativ

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo