
Guvernul britanic a anunţat joi că va scădea vârsta la care cetăţenii au drept de vot de la 18 la 16 ani. "Astăzi, ne respectăm promisiunea de a le acorda drept de vot tinerilor de 16 şi 17 ani", a postat pe platforma X numărul 2 al guvernului, Angela Rayner, relatează AFP, potrivit Agerpres.
"Tinerii contribuie deja la societate muncind, plătind impozite şi efectuând serviciul militar. Este normal ca să îşi poată exprima opinia în chestiuni care îi privesc", a adăugat ea. La nivel global, Nicaragua a fost prima țară din lume care a acordat dreptul de vot la 16 ani în 1984, urmată de Brazilia, prin Constituția adoptată în 1988. În timp, și alte țări latino-americane au recurs la aceeași măsură: Argentina, Cuba, Ecuador, scrie Digi24.
În Europa, deschizătoarea de drumuri a fost Germania, unde mai multe landuri le-au permis adolescenților să voteze la alegerile locale, iar în unele regiuni chiar în cele la nivel de land. Ulterior, tinerii germani au primit dreptul de a vota și la alegerile europarlamentare.
Un drum similar a urmat și Austria, care a redus pragul de vârstă pentru vot mai întâi la alegerile locale și din landuri, însă austriecii au mers deja până la capăt, fiind prima țară europeană care a introdus dreptul de vot peste 16 ani la toate tipurile de scrutin, începând cu anul 2007. A doua țară membră UE care a luat o decizie similară a fost Malta în 2018. În Grecia, dreptul de vot este acordat la 17 ani, potrivit datelor furnizate de Agenția Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te ifnorma rapid şi calitativ