Deficit de profesori în Republica Moldova: 1879 de posturi vacante dintre care 520 în municipiul Chișinău

24 mai 2024, 20:27
perciun

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) din Republica Moldova a anunțat astăzi că în instituțiile de învățământ din țară sunt vacante 1879 de funcții didactice. Cel mai mare deficit de cadre se înregistrează în municipiul Chișinău, urmat de UTA Găgăuzia și raionul Ungheni. Specialitățile cele mai afectate sunt Matematica și Pedagogia preșcolară.

Conform datelor prezentate de minister în municipiul Chișinău există 520 de posturi didactice vacante. În UTA Găgăuzia sunt 127 de posturi neocupate, iar în raionul Ungheni sunt vacante 97 de funcții didactice. Cea mai mare lipsă de cadre se întâlnește în specialitățile de Matematică (272 de posturi vacante),Pedagogie preșcolară (251),Educator (138),Limbă și literatură română (130) și Fizică (116).

În cadrul unui eveniment organizat la Colegiul „Alexei Mateevici” din Chișinău, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a făcut un apel către absolvenți să se angajeze în sistemul educațional. 

Pentru a atrage cât mai mulți tineri către cariera pedagogică, ministerul de resort a anunțat mai multe măsuri de susținere. Absolvenții de liceu care vor opta pentru programele din domeniul Științe ale educației vor beneficia de peste 2500 de locuri bugetare, burse lunare duble (până la 3460 de lei în ultimii ani de studii),programe de studii moderne și cazare în cămine la tarife atractive.

De asemenea, absolvenții de colegiu care își vor continua studiile la pedagogie vor avea acces la peste 300 de locuri bugetare pentru studii cu frecvență redusă, reducerea perioadei de studii cu un an și cazare în cămine pe durata studiilor și muncii.

Tinerii absolvenți care se vor angaja în funcțiile didactice vacante vor beneficia, în primii 5 ani de activitate, de indemnizații de 200.000 de lei pentru absolvenții de universități și 160.000 de lei pentru absolvenții de colegii. De asemenea, norma didactică va fi redusă la 75%, se vor oferi compensații anuale de 4000 de lei pentru materiale și utilaje didactice, iar cei care vor lucra în mediul rural sau în centre raionale vor primi compensații pentru închirierea locuinței și cheltuielile de energie termică și electrică. Alte beneficii includ concedii de 62 de zile și asistență din partea unui mentor în primii 5 ani de activitate.

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo