"Diavolul de mare", submarinul fără pilot al armatei americane, în faza de testare. Cum funcționează

03 mai 2024, 12:27
submarin

Prototipul submarinului fără pilot "Manta Ray" (Diavol de mare, numit astfel datorită asemănării cu acest pește, n.r.) a finalizat testarea la scară completă în largul coastelor Californiei de Sud, în februarie și martie, a declarat Agenția de Proiecte de Cercetare Avansată a Apărării (DARPA),într-un comunicat preluat de Business Insider, citează Libertatea.

Manta Ray, construit de antreprenorul de apărare Northrop Grumman, un vehicul subacvatic fără echipaj, este, practic, un tip de "dronă subacvatică" care poate funcționa și ca o torpilă sau ca un submarin ce poate transporta mine.

Potrivit DARPA, programul Manta Ray, vechi de cinci ani, urmărește să construiască o nouă clasă de UUV-uri (Vehicul Subacvatic Autonom) de lungă durată, cu rază lungă de acțiune, capabile de încărcare utilă, care să poată opera în diferite medii maritime din întreaga lume.

Testele au evaluat diferitele moduri de propulsie și direcție, flotabilitatea, elicele și suprafețele de control.

"Testarea noastră de succes, la scară completă, confirmă disponibilitatea vehiculului de a avansa către operațiunile din lumea reală, după ce a fost asamblat rapid din subsecțiuni modulare", a declarat Kyle Woerner, managerul de program DARPA, pentru Manta Ray.

În ciuda dimensiunilor sale mari, sistemul subacvatic poate fi transportat și asamblat cu ușurință, ceea ce permite vehiculului să fie rapid desfășurat oriunde.

Marina operează deja diferite tipuri de UUV, alături de vehicule de suprafață fără pilot (USV) și vehicule aeriene fără pilot (UAV),pentru misiuni de recunoaștere și colectare de informații.

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo