”Diletantism” - Alexandr Stoianoglo a comentat Legea amnistiei promovată de PAS, care a dus la eliberarea infractorilor condamnați pe viață

24 iulie 2025, 09:30
Embed:

Fostul procuror general Alexandr Stoianoglo critică modul în care a fost adoptată Legea amnistiei, atenționând asupra riscurilor implicate atunci când astfel de inițiative sunt promovate fără o analiză profundă și expertiză juridică solidă.

„În calitate de procuror, prin mâinile mele au trecut nu una, ci mai multe Legi ale amnistiei”, a declarat Stoianoglo la postul de televiziune Cinema 1, subliniind că un asemenea act normativ nu poate fi adoptat fără o cunoaștere detaliată a situației reale din penitenciare și fără consultări cu instituțiile responsabile pentru securitate și justiție.

„Nu poți adopta o astfel de lege fără consultarea Ministerului Justiției, a Ministerului Afacerilor Interne — care monitorizează grupările criminale, fără SIS, CNA și fără opinia Procuraturii, care trebuie să evalueze impactul acestor decizii asupra nivelului criminalității”, a menționat el.

Stoianoglo atrage atenția că procesul este unul „complex și responsabil”, iar dacă este gestionat de persoane fără experiență, cunoștințe sau capacitate de analiză, rezultatul va fi inevitabil diletantism.

În același context, el a făcut referire la modul în care a fost modificată Legea cu privire la Procuratură în timpul mandatului său: „Să ne amintim de Legea cu privire la Procuratură, care a fost modificată de 13 ori pentru a mă scoate din funcție. De ce? Pentru că s-au ocupat de asta neprofesioniști, care au modificat articole fără să înțeleagă legătura lor cu alte legi și norme.”

Stoianoglo avertizează că lipsa de profesionalism în procesul legislativ poate avea consecințe grave asupra sistemului de justiție și a ordinii publice.

Amintim că după ce Parlamentul, la inițiativa PAS, a modificat Legea amnistiei, iar președintele țării, Maia Sandu, a promulgat documentul, mai mulți infractori deosebit de periculoși, condamnați la detenție pe viață, au fost eliberați din penitenciar. Acest fapt a stârnit un val de reacții dure în societate, iar Olesea Stamate, autoarea amendamentelor și unul dintre liderii partidului de la guvernare, a fost exclusă din PAS.

Totodată, în urma cererii premierul șeful de la Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP),Anatolie Falcă, a demisionat, iar Parlamentul a modificat de urgență legea, astfel încât persoanele condamnate la detenție pe viață să nu mai poată beneficia concomitent de comutarea pedepsei pe amnistie și de liberare condiționată.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo