Directorul interimar al Energocom: În prezent avem suficient gaz, dar trebuie să fim pregătiți pentru cel mai rău scenariu

29 noiembrie 2024, 10:37
victor

Republica Moldova dispune, în prezent, de suficiente rezerve de gaze naturale și energie electrică, iar riscul unei crize energetice, la această oră, este minim, a declarat Victor Bînzari, directorul interimar al Energocom. Cu toate acestea, oficialul spune că autoritățile se pregătesc pentru „cel mai rău scenariu”, având în vedere o posibilă întrerupere a livrărilor de gaze naturale către regiunea transnistreană începând cu 1 ianuarie, care ar putea avea un impact asupra tarifului la energia electrică de pe malul drept al Nistrului. Declarațiile au fost făcute la Teleradio-Moldova.

"La ora actuală nu vorbim despre o criză energetică. Noi avem suficient gaz și suficientă energie electrică. Deci astăzi nu vorbim despre o criză, dar că trebuie să fim pregătiți pentru diferite scenarii. Asta este o altă situație. Trebuie să fim pregătiți pentru cel mai rău scenariu și dacă vor fi niște scenarii intermediare între cel mai bun și cel mai rău, sigur o să facem față la toate provocările", a declarat Victor Bînzari pentru Teleradio-Moldova.

Întrebat de ce Energocom, care activează în calitate de furnizor de gaze naturale și încheie contracte de livrare pentru necesitățile interne, nu a anticipat o posibilă criză energetică și nu a achiziționat mai multe gaze când prețurile erau favorabile, Victor Bînzari a declarat că instituția pe care o reprezentă și-a îndeplinit obligațiile prevăzute de legislație.

"Energocom este responsabil de doar două segmente, dacă vorbim de gazele naturale: stocurile de securitate și stocurile de 15% din necesar. Deci, Energocom pe aceste capitole și-a făcut rezerve, și-a făcut tema pe acasă. Avem stocurile de 15% necesare, avem stocuri de securitate, sunt depozitate și așteaptă situațiile mai dificile, când trebuie să fie utilizate. Sper ele să nu ajungă", a menționat Victor Bînzari.

Întrebat dacă stocurile de gaze naturale depozitate ar putea fi folosite inclusiv pentru aprovizionarea regiunii transnistrene Victor Bînzari a spus că Energocom "este gata să furnizeze gazele naturale atunci când vor fi date indicații”. El a mai precizat că „relațiile noastre create de-a lungul anilor, înregistrarea pe diferite burse, experiența cu LNG-ul american, ne-am pregătit profesional ca să putem să primim, în caz de necesitate, gaze pentru Republica Moldova și de pe alte piețe. Eu cred că trebuie să gândim mai constructiv, să căutăm soluții, dar să nu ieșim cu panică către cetățeni"

Referindu-se la asigurarea cu energie electrică a malului drept al Nistrului, în scenariul în care regiunea transnistreană nu va mai primi gaze rusești aproape gratuit, iar Centrala de la Cuciurgan nu va mai putea furniza energie ieftină Chișinăului, Bînzari a menționat că o soluție ar putea fi utilizarea bursei române OPCOM, la fel ca în 2022.

"Eu nu vreau să ajungem la această situație, pentru că asta înseamnă că este o situație până la urmă de risc. Dar în 2022 am făcut față acelor provocări și eu consider că, inclusiv și în aceste circumstanțe, se vor găsi suficiente capacități de energie pentru a fi importate către Republica Moldova", a spus oficialul.

Precizăm că livrarea gazelor naturale către regiunea transnistreană rămâne incertă, deși ministrul Energiei, Victor Parlicov, a negociat livrările din 1 ianuarie, recent, la Sankt Petersburg, cu reprezentanții Gazprom. Concernul rus condiționează livrările prin gazoductul transbalcanic către Republica Moldova cu stingerea pretinselor datorii pe care le-ar avea Moldovagaz față de furnizorul rus. Partea rusă estimează această sumă la peste 700 de milioane de dolari, dintre care Chișinăul recunoaște doar 8,6 milioane, făcând trimitere la un audit realizat în 2023.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ.

 

 

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo