Fostul şef al Procuraturii Anticorupţie (PA),Veronica Dragalin a transmis un mesaj pe reţelele de socializare, după ce în spaţiul public a apărut informaţia referitor la eliberarea din penitenciar a lui Alexandru Sinigur, bărbatul condamant în anul 2006 la detențiune pe viață pentru conducerea unei organizaţii criminale, banditism, luare de ostatici, tentativă și omor premeditat în circumstanţe agravante. Dragalin a precizat că Sinigur a fost eliberat în baza unei legi adoptată de către actualul Parlament în anul 2021, menţionând că prin asemenea politici legislative deputaţii "nu promovează interesele care construiesc un stat de drept". De asemenea, ea a avertizat că "consecinţele negative încă urmează".
"Persoane periculoase, condamnate anterior la închisoare pe viață pentru omor și alte crime, sunt eliberate din penitenciar. Mulți dau vina (ca de obicei) pe sistemul de justiție. Dar vă este clar ce a stat la bază să permită așa ceva? O lege – lege votată de actualul Parlament în 2021 - Legea Nr. 243 din 24-12-2021 privind amnistia în legătură cu aniversarea a XXX-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova (https://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=129275...)", a explicat Dragalin.
În mesajul transmis, fostul şef al PA a avertizat că "consecinţele negative ale acestor politici legislative încă urmează", subliniind că autorităţile au adoptat legi care nu există în ţările Uniunii Europene:
"Dintre toate modificările stringente și necesare în justiție, a fost această lege cea mai urgentă? Dintre toți cetățenii Republicii Moldova care merită ajutor prin lege, sunt cei condamnați pentru infracțiuni excepțional de grave printre primii despre care trebuie să ne facem grijă? Dar familiile victimelor lor? Sau oamenii puși în pericol din cauza riscului că vor comite din nou așa crime?
A fost necesar Parlamentul să reducă pedeapsa pentru unele infracțiuni grave și deosebit de grave de corupție în 2024? (După cum a bătut alarma Procuratura Anticorupție.) A fost necesar Parlamentul să introducă modificări care apără interesele avocaților care reprezintă cei acuzați de infracțiuni și nu procurorii care reprezintă interesele statului? De exemplu, introducerea imunității pentru avocați în anul 2021, o practică care nu există în țările din UE. Sau introducerea infracțiunii de amestec în activitatea avocatului (art. 303/1 Cod penal) în anul 2024, o infracțiune copiată din codul penal din Rusia (care există și în Turcia, dar nu în alte țări UE)", a conchis Veronica Dragalin.
Alexandru Sinigur (Nenu),alias "Синий" a fost condamnat la detenție pe viață în 2006, după extrădarea din Rusia, pentru o serie de infracțiuni deosebit și excepțional de grave comise în Moldova și Ucraina.
Acesta ar fi fost acuzat de crearea și conducerea unei organizaţii criminale, banditism, luare de ostatici, tentativă și omor premeditat în circumstanţe agravante, dobândire prin şantaj a avutului proprietarului, privaţiune ilegală de libertate. Mai mult, acesta ar fi fost condamnat inclusiv pentru omorul omului de afaceri Piotr Sarî.
Individul a fost eliberat săptămâna trecută din penitenciarul din Rezina.
Potrivit informaţiilor, Administraţia Naţională a contestat decizia la Curtea de Apel Nord.
CITEŞTE ŞI: Liderul unei grupării criminale, condamnat pe viață pentru omoruri la comandă, a fost eliberat din închisoare
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ