Șefa Procuraturii Anticorupție (PA),Veronica Dragalin, a dezvăluit detalii despre dosarul "Interpol", care a stârnit controverse în mai multe state. Dosarul investighează refuzul unor funcționari publici de a publica notificări Interpol despre infractori căutați internațional.
Dragalin a declarat că există suspiciuni rezonabile cu privire la 14 persoane din Republica Moldova, dintre care 12 sunt funcționari publici. Procuratura a efectuat zeci de percheziții, a confiscat probe relevante și a solicitat arestarea preventivă a cinci persoane în acest caz, informează deschide.md.
Deși a refuzat să ofere alte nume decât cel al șefului Biroului Interpol din R. Moldova, Viorel Țentiu, Dragalin a precizat că "serviciile" funcționarilor mituiți ar fi beneficiat 30 de persoane din lume. Ea a refuzat să confirme sau să infirme dacă Veaceslav Platon este printre aceștia.
Dragalin a subliniat că PA a acționat independent, iar acum investigația, inițial secretă, a intrat într-o fază mai transparentă. Ea a menționat că autoritățile din SUA, Franța și Marea Britanie au încredere în acțiunile Procuraturii Anticorupție.
Pe 4 iunie, procurorii anticorupție, cu sprijinul Franței și al FBI-ului, au efectuat 33 de percheziții la 12 persoane. Au fost confiscate dispozitive electronice, inclusiv telefoane mobile și laptopuri, iar FBI a fost solicitat să asiste la analiza conținutului acestora.
Şeful Biroului Interpol din R. Moldova, Viorel Țentiu, suspect în dosarul privind manipularea notificărilor de alertă roșie și a altor date Interpol, a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile de către magistrații Judecătoriei Chișinău.
Țentiu a fost reținut miercuri după perchezițiile efectuate de procurorii anticorupție din Chișinău, care investighează o rețea de funcționari publici suspectați de luare de mită pentru a împiedica publicarea notificărilor Interpol.