Exit-poll: Partidele de centru-dreapta domină alegerile pentru Parlamentul European

10 iunie 2024, 07:33
alegeri

Partidele de extremă dreapta, cele populiste și eurosceptice au obținut câștiguri semnificative duminică în alegerile pentru Parlamentul European.

Partidul Popular European (PPE),de centru-dreapta, va fi în continuare cea mai mare familie politică din noua legislatură, cu 189 de deputați, în creștere cu 13 față de acum cinci ani, potrivit proiecțiilor oferite de Parlamentul European.

Socialiștii și Democrații de centru-stânga sunt pe cale să fie a doua cea mai mare familie politică, chiar dacă au pierdut patru parlamentari pentru a ajunge la 135, arată proiecțiile Parlamentului European.

Liberalii Renew au scăzut și ei cu 22 de locuri, dar au reușit să rămână a treia forță politică, cu 80 de locuri în noul parlament European.

Grupurile naționaliste eurosceptice ECR și Identitate și Democrație (ID) au obținut 72 (+3),respectiv 58 de locuri (+9),dar lor li s-ar putea alătura alți eurodeputați eurosceptici în acest moment neafiliați, al căror număr a crescut substanțial.

În acest timp, partidele europene Verzi au suferit pierderi grele, scăzând la 52 de deputați de la 71 în parlamentul demisionar.

"Cred că mulți oameni au simțit că Europa face lucruri nu cu oamenii, ci peste oameni", a admis într-un interviu pentru Reuters candidatul principal al Verzilor, grup care a pierdut din susținere, citează Hotnews.ro.

Rezultate parțiale alegeri europarlamentare, distribuția locurilor în Parlamentul European, pe formațiuni politice, în urma estimărilor se prezintă după cum urmează:

PPE (formațiunea Partidul Popular European):

189 locuri S&D (formațiunea Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților):

135 locuri Grupul Renew Europe:

80 de locuri CRE (Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni):

72 locuri ID (Grupul Identitate și Democrație):

58 locuri Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană:

52 locuri Grupul Stângii: 36 locuri.

Partidul Fidesz al premierului ungar Viktor Orban este pe cale să obțină cel mai slab rezultat la un scrutin național sau european din ultimele aproape două decenii la alegerile pentru Parlamentul European de duminică, unde un nou venit politic a surclasat toate celelalte partide de opoziție.

Partidul Popular (PP),de centru-dreapta din Spania, a ieşit învingător în alegerile europarlamentare de duminică, obţinând 22 de locuri din cele 61 alocate ţării şi dând o lovitură guvernului condus de socialişti al premierului Pedro Sanchez.

În timp ce partidele de centru-dreapta, centru-stânga și liberale vor păstra echilibrul puterii în parlamentul cu 720 de locuri, votul a dat o lovitură internă atât liderilor Franței, cât și celor din Germania, ridicând întrebări cu privire la modul în care marile puteri ale Uniunii Europene mai pot coordona politica în cadrul blocului, a observat Reuters.

În Franța, partidul extremist Rassemblement National (RN) a obținut peste 32% din voturi și a câștigat alegerile europarlamentare cu o marjă de cel puțin 16 puncte în fața blocului lui Emmanuel Macron, determinându-l pe președinte să dizolve parlamentul și să convoace alegeri anticipate, o decizie șocantă pentru mulți observatori și oameni politici.

„Nu mă pot preface că nimic nu s-a întâmplat”, a spus Macron, în vreme ce Le Pen s-a arătat „gata de a prelua puterea”.

Asemenea lui Macron, cancelarul german Olaf Scholz a avut parte de o noapte dureroasă, în care social-democrații săi au obținut cel mai slab rezultat din istorie, suferind în fața conservatorilor, care au câștigat, și a extremei drepte, Alternativa pentru Germania (AfD),care era creditată de exit-poll-uri cu locul doi.

Extrema dreaptă a câștigat și în Austria, sosind pe primul loc pentru prima dată în istorie și pregătind terenul pentru parlamentarele naționale din toamnă.

Iar alți extremiști și eurosceptici au obținut rezultate bune în alte țări, inclusiv Olanda (joi) sau România, unde AUR a venit pe locul doi, cu 15%, potrivit sondajelor la ieșirea de la urne.

În vreme ce partidul postfascist al Giorgiei Meloni și-a consolidat poziția de pe plan intern, câștigând și aceste europarlamentare.

O deplasare spre dreapta în interiorul Parlamentului European ar putea îngreuna adoptarea de noi legi necesare pentru a răspunde provocărilor în materie de securitate sau pentru a face față concurenței industriale din partea Chinei și a Statelor Unite, scrie Reuters.

De asemenea, noua componență a europarlamentului ar putea favoriza legi mai dure împotriva migrației și măsuri diluate pentru tranziția climatică.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo