Expert american: Ajutoarele și împrumuturile externe oferite Moldovei au dus la stagnare în cele mai multe domenii cruciale

25 iunie 2024, 19:35

Ajutoarele și împrumuturile externe consistente din ultimii 25 de ani nu doar că nu au ajutat Republica Moldova să facă progrese, ci au dus la o stagnare sau la un declin vizibil în cele mai multe domenii cruciale, cum ar fi calitatea guvernării, lupta cu corupția sau independența justiției. Concluzia se regăsește într-o analiză a expertului american Daniel J. Mitchell, economist de talie mondială și membru senior al Institutului CATO din Washington DC, SUA, care se află în aceste zile la Chișinău, scrie Telegraph.md. 

Expertul face trimitere la datele Băncii Mondiale, care prezintă modul în care a evoluat sau involuat starea lucrurilor în R. Moldova în 2022, în comparație cu anul 1996, la scurt timp după ce și-a proclamat independența față de URSS.

„După cum puteți vedea, îmbunătățirile modeste în două domenii sunt compensate de scăderi modeste în alte trei domenii. De altfel, nici măcar nu am inclus categoria „Stabilitate politică”, care a scăzut semnificativ. Concluzia este că Moldova nu a profitat de independență, cel puțin atunci când măsurăm calitatea guvernării”, scrie Mitchell în analiza sa.

Expertul american atrage atenția că banii oferiți de-a lungul timpului Republicii Moldova, inclusiv de Guvernul SUA, nu pot fi folosiți „pentru a cumpăra prieteni”. Mitchell aduce exemplul banilor oferiți Chișinăului de SUA pentru acoperirea cheltuitelor în ceea ce privește compensarea facturilor la energie.

„Așadar, printre altele, ajutorul SUA este folosit pentru a subvenționa consumul de energie în Moldova. Nu cred că guvernul SUA ar trebui să subvenționeze facturile de energie ale nimănui, fie acasă, fie în străinătate. Ajutorul străin nu se aplică banilor care sunt folosiți pentru a cumpăra prieteni. (…) De ce ar trebui să conteze acest lucru pentru cititorii americani? Sau pentru cititori din aproape oricare alt loc în afară de Moldova. Ei bine, ar trebui să conteze pentru americani, cât și pentru europeni sau japonezi, pentru că ajutăm la finanțarea guvernului Republicii Moldova”, mai scrie expertul.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Mitchell mai adaugă că, dacă totuși politicienii insistă să trimită bani contribuabililor din diferite țări, fondurile ar trebui să fie îndreptate pentru atingerea unor obiective concrete „cum ar fi scorurile mai bune la Indicatorii globali ai guvernanței a Băncii Mondiale”.

„Sau, și mai bine, condiționați ajutorul pentru obținerea unor scoruri ale Libertății Economice mai bune de la Fondul Monetar Internațional și Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică”, a adăugat Mitchell.

La sfârșitul lunii mai 2024, SUA a anunțat un nou ajutor financiar pentru R.Moldova, în valoare de 135 de milioane de dolari. Banii urmează să fie folosiți pentru susținerea democrației și întărirea securității energetice. Anunțul a fost făcut în timpul vizitei oficiale a secretarul de stat american Antony Blinken la Chișinău.

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo