Expert economic: "Masa de sărbători pentru o familie din Moldova va costa, în medie, aproximativ 7.000 de lei. Risipa alimentară pune o presiune mare pe bugete"

19 decembrie 2025, 17:13

Masa de sărbători pentru o familie din Republica Moldova va costa în acest an aproximativ 7.000 de lei, potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță. Suma reprezintă între 40% și 60% dintr-un salariu lunar net, care în 2025 depășește 14.000 de lei. Având în vedere numărul mare de zile festive, cheltuielile totale depășesc adesea veniturile lunare ale gospodăriilor, generând presiuni financiare considerabile.

Economistul explică că, în Republica Moldova, "maratonul sărbătorilor" durează 21 de zile — din 24 decembrie până pe 14 ianuarie — dublu față de media europeană. În această perioadă, moldovenii vor cheltui cel puțin 600 de milioane de lei pe produse alimentare care, în final, vor ajunge la gunoi:

"Frica de "masa goală" determină familiile să gătească cu până la 150% mai mult decât este necesar. Sărbătorile, care ar trebui să fie o bucurie, devin un stres enorm pentru bugetele gospodăriilor", a subliniat Ioniță.

Datele arată că, de sărbători, consumul alimentar crește cu peste 30% față de media anuală, din cauza mai multor mese, porții mai mari și a consumului excesiv. În același timp:

  • 29% dintre cetățeni nu au acces la un coș minim de produse alimentare;

  • 23% trăiesc sub nivelul de securitate alimentară;

  • 27% nu își permit o alimentatie sănătoasă;

  • doar 21% își pot permite să se alimenteze corect.

Deși, în ultimii cinci ani, prețurile la produsele alimentare au crescut cu aproximativ 90%, risipa alimentară anuală se ridică la circa 180.000 de tone — echivalentul unui tren de 40 km lungime, cu aproximativ 3.000 de vagoane marfare. Din totalul risipei:

  • consumatorii casnici sunt responsabili pentru 45%;

  • sectorul de producție – 20%;

  • sectorul de procesare – 21%;

  • sectorul comercial – 14%.

Expertul atrage atenția și asupra povarei alimentelor în bugetul gospodăriilor. În țările dezvoltate, acestea reprezintă între 6% și 10% din cheltuieli, în țările slab dezvoltate – circa 20%, în timp ce în Republica Moldova peste 42% din bugetul familiilor se duce pe alimente. "Pentru moldoveni, produsele alimentare nu sunt doar o necesitate, ci și un lux", a explicat Veaceslav Ioniță.

Valoarea totală a produselor alimentare risipite și pierdute a fost estimată la:

  • 18,2 miliarde de lei în 2024;

  • 19,8 miliarde de lei în 2025;

  • 21,3 miliarde de lei în 2026.

Produsele cumpărate și aruncate de populație au fost evaluate la:

  • 8,2 miliarde de lei în 2024;

  • 8,9 miliarde de lei în 2025;

  • 9,6 miliarde de lei în 2026.

Familiile ajung să cheltuiască mai mult pe alimente care ajung la gunoi decât pe sănătate, educație sau recreere. Totodată, efectele se resimt și la nivelul serviciilor publice, activitatea mașinilor de evacuare a deșeurilor fiind cu aproximativ 30% mai intensă în perioada sărbătorilor — un indicator clar al dimensiunii risipei alimentare din Republica Moldova.

"Nu trebuie să schimbăm tradițiile. Este bine că sărbătorile sunt păstrate atât pe stil nou, cât și pe stil vechi. Însă acest lucru nu înseamnă că trebuie să cumpărăm și să gătim de două ori mai mult decât consumăm sau să mâncăm cu 40% mai mult de sărbători. Din păcate, într-o țară săracă precum Republica Moldova, aproape un miliard de lei va ajunge la gunoi în perioada sărbătorilor", a concluzionat Veaceslav Ioniță.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ 

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo