Păstrarea banilor acasă nu este cea mai bună metodă de a avea economiile în siguranță, a precizat expertul economic Marin Gospodarenco, la emisiunea "Zi de Zi" de la Radio Moldova. Potrivit acestuia, există riscuri multiple și banii ar putea fi deteriorați sau furați.
"Păstrarea economiilor acasă, la saltea poate părea la prima vedere o soluție sigură, pentru că evită expunerea la diferite riscuri din sistemul bancar, dar în realitate aceasta este o strategie care își pierde valoarea în timp. Principalul motiv este clar că e inflația, care de fapt erodează puterea de cumpărare a banilor. Într-un mediu inflaționist, fiecare an în care banii stau nefolosiți la saltea înseamnă o reducere a valorii lor reale. Facem un exemplu, dacă inflația anuală este de circa 5%, suma de bani păstrată fizic își pierde cele 5% din valoarea acestea. Astfel, chiar dacă pe termen scurt pare o soluție practică și lipsită de riscuri, pe termen lung este o modalitate certă de a pierde valoarea banilor reale", a declarat Marin Gospodarenco.
Expertul economic mai spune că, criptomonedele reprezintă un instrument financiar popular, însă foarte volatil.
"Promisiunile de profit au atras mulți investitori, însă piața criptomonedelor este extrem de speculativă și nereglementată. Înainte de a investi în criptomonede, este crucial ca orice investitor să facă o cercetare amănunțită. Trebuie să înțeleagă numaidecât că valoarea acestor active poate fluctua dramatic într-o perioadă foarte scurtă de timp și respectiv că există riscul de a pierde întreaga sumă investită la un moment. De asemenea, este important ca sumele alocate pentru criptomonede să reprezinte doar o mică parte din portofoliu, cel care merge la investiții, iar aceasta să fie considerată fonduri de risc, nu economii sigure. Adică nu luăm banii din bancă sau vindem apartament și cumpărăm criptomonede. Asta ar fi cea mai mare greșeală", a menționat Gospodarenco.
Potrivit expertului, unul dintre instrumentele de investiții recomandate pentru a proteja economiile cetățenilor sunt obligațiunile guvernamentale. Totodată, sectorul imobiliar reprezentă o altă investiție recomandată pentru protejarea economiilor, de devalorizare. Investițiile în acțiuni sunt considerate și ele, pe termen lung, o modalitate prin care cetățenii își pot valorifica economiile.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ