Experți: Distrugerea infrastructurii energetice ucrainene de către Putin afectează direct Republica Moldova

19 noiembrie 2024, 07:54
ucraina

Atacurile rusești asupra Ucrainei se vor intensifica, iar sistemul ei de apărare va întâmpina greutăți. Aceasta va prezenta riscuri și pentru Republica Moldova, în contextul în care sistemul de apărare antiaeriană al Ucrainei este singura noastră apărare în prezent, constată expertul în securitate Pavel Horea. El atenționează că dronele care au căzut și mai pot să cadă pe teritoriul Republicii Moldova, în timpul atacurilor rusești, asupra Ucrainei, sunt foarte periculoase pentru sănătate, iar oamenii nu trebuie să le atingă, ci să apeleze serviciile speciale. 

"Este important ca persoanele să nu perceapă aceste obiecte zburătoare ca fiind unele mai periculoase decât altele, doar pentru că ar putea părea mai inofensive sau mai puțin deteriorate. Unele drone sunt de atac și conțin explozibil, de regulă un focos destul de mare, de ordinul a 50-100 de kilograme, ceea ce reprezintă o cantitate considerabilă de pericol. Altele nu conțin explozibil pentru a ataca, dar pot include un obuz destinat autodistrugerii. Din câte am observat, cele care au ajuns pe teritoriul Republicii Moldova, erau dotate cu motor cu ardere internă, deci conțineau combustibil. Respectiv, puteau prezenta un pericol ca urmare a căderii combustibilul ar putea să incendieze un imobil sau să producă o explozie. De aceasta trebuie să ținem cont că ele  prezintă pericol. Oamenii trebuie să fie cât mai vigilenți, să nu se apropie, să anunțe autoritățile", a declarat Pavel Horea, la Radio Moldova.

Distrugerea infrastructurii energetice ucrainene de către Putin afectează direct Republica Moldova, atenționează analistul în domeniul energetic Sergiu Tofilat, de la Watchdog.

"Faptul că Putin distruge infrastructura energetică din Ucraina ne afectează direct. Am simțit acest lucru acum doi ani, în noiembrie 2022, când am avut deconectări de energie în Republica Moldova, deoarece Putin bombarda centralele electrice din Ucraina. În acea perioadă, Gazprom ne-a redus volumul de gaze, iar gazul nu ajungea pentru Centrala de la Cuciurgan. Nu aveam rezerve de gaz pentru a alimenta malul drept. Acum suntem într-o situație ceva mai bună. Malul drept nu mai depinde de gazul rusesc și nu ne pot închide robinetul. Centrala de la Cuciurgan funcționează, dar înțelegem că, mai devreme sau mai târziu, gazul gratuit se va termina și vom resimți fiecare bombardament al lui Putin în Ucraina.

Un alt aspect important este legat de prețuri. Suntem conectați la piața de energie din România și Balcani, de unde cumpărăm câteva procente din energie pentru a acoperi sarcinile de vârf și a echilibra sistemul. În România, prețul energiei a crescut din cauza deficitului de energie din Ucraina. Legătura este directă: Putin distruge centralele electrice din Ucraina, Ucraina este nevoită să importe curent electric din România, iar România acoperă deficitul din Bulgaria și Ungaria cu importuri. Această creștere a consumului pe piață generează creșterea prețului", a atenționat Sergiu Tofilat.

Atacurile rusești se sâmbătă spre duminică au vizat sistemul energetic de pe tot teritoriul Ucrainei, inclusiv în vest. În mai multe regiuni a fost deconectată energia electrică.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

 

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo