Republica Moldova are nevoie de o structură independentă anticorupție, cu implicarea judecătorilor străini imparțiali, pentru întărirea statului de drept și limitarea influenței guvernării în actul justiției. Mai mult, este nevoie de prezența presei libere și independente, care să scoată la suprafață cazurile de corupție și să tragă la răspundere autoritățile. Concluziile aparțin mai multor experți internaționali, care au participat în aceste zile la Chișinău, în cadrul unei conferințe privind protecția libertăților ca valoare fundamentală a unei democrații, organizate de Centrul Internațional pentru Apărarea Drepturilor Omului și Democrației (CIADD),scrie Unimedia.
„Necesitatea de a educa publicul pentru a îmbunătăți alfabetizarea media, evitarea autocenzurii pentru a menține integritatea jurnalistică și promovarea unei prese libere ca fiind crucială pentru responsabilitate și democrație. Aceste strategii sunt esențiale pentru organizațiile media pentru a aborda provocările complexe cu care se confruntă astăzi”, a declarat jurnalistul britanic, Tanya Beckett, prezent la eveniment.
Fondatorului CIADD, Stanislav Pavlovschi, fost ministru al Justiției din Moldova, judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și avocat pentru drepturile omului a precizat că această conferință reprezintă un pas important către dezvoltarea continuă a regimului democratic în R. Moldova.
„Libertatea de exprimare este un drept fundamental, fără de care este imposibil să informăm cetățenii despre starea de fapt din țară și, în final, fără de care existența unui stat democratic se transformă într-o iluzie. Această conferință reprezintă un pas important către dezvoltarea continuă a regimului democratic în Republica Moldova și nu numai. Jurnalismul independent și dialogul deschis joacă un rol esențial în promovarea unei societăți cu adevărat democratice”, a declarat Pavlovschi.
Prezent la eveniment, expertul american Daniel J. Mitchell, economist de talie mondială și membru senior al Institutului CATO din Washington DC, SUA, a explicat legătura dintre calitatea guvernanței și progresul economic.
Acesta a făcut referire la diverse indexuri internaționale, care arată ratingurile scăzute ale Moldovei în privința corupției și a statului de drept.
„Problema corupției guvernamentale este că politicienii puternici nu vor constrângeri, citând cele mai bune practici, de la necesitatea unei structuri independente anticorupție, utilizarea judecătorilor străini imparțiali, până la micșorarea dimensiunii și sferei de acțiune a guvernului”, a adăugat expertul american.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ
Evenimentul a avut drept scop stabilirea strategiilor de reformă, creșterea conștientizării publicului asupra rolului jurnalismului independent în democrații, îmbunătățirea înțelegerii provocărilor media și democratice ale Moldovei și consolidarea parteneriatelor între factorii de decizie cheie din Moldova, Europa și SUA. Prin aceste discuții, CIADD urmărește să catalizeze schimbări semnificative și să sprijine dezvoltarea continuă a instituțiilor democratice în Moldova și nu numai.
Potrivit participanților la conferință, libertatea de exprimare rămâne o preocupare critică, mai ales în contextul alegerilor prezidențiale din Moldova care se apropie în octombrie și alegerilor parlamentare din 2025. Asigurarea unor alegeri libere și corecte este imposibilă fără protejarea libertății de exprimare, făcând din apărarea drepturilor jurnaliștilor o prioritate de top, cred experții.