Explicațiile lui Recean și Sandu, după declarația ambiguă a ambasadorului UE despre vânzarea pământurilor

29 septembrie 2024, 16:02
Embed:

În ultimele zile în spațiul public se discută pe larg declarația făcută de ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, despre vânzarea terenurilor de pământ din Republica Moldova cetățenilor străini.

În cadrul emisiunii „Realitatea te privește” de la RLive TV ambasadorul a fost întrebat despre ”un zvon” care circulă în spațiul public, potrivit căruia odată cu aderarea Moldovei la UE cetățenii străini vor putea procura terenurilor agricole din Republica Moldova către proprietari din alte state.

”Într-adevăr, în UE este mișcarea liberă a capitalului, astfel încât orice cetățean dintr-un stat membru poate cumpăra orice într-un alt stat membru. Pe de altă parte, înțelegem că Republica Moldova este la moment un stat sărac și posibil că în acest domeniu Moldova va solicita o perioadă de tranziție”, a declarat Mažeiks.

Ambasadorul a subliniat că ”acesta ar putea fi un lucru pozitiv pentru țară. Văd multe sate abandonate sau cu foarte puțini locuitori. Și dacă pământul în acele localități ar fi vândut străinilor, ar avea loc o activitate economică mai amplă în acele localități”.

Imediat cu o reacție a venit premierul Dorin Recean: ”poziția noastră legată de vânzarea liberă de terenuri agricole este clară: Moldova în procesul de negociere a aderării la Uniunea Europeană va obține ceea ce e în interesul nostru național. Noi nu semnăm orbește documente, noi negociem ce e bine pentru țară. Și vom negocia ca pământurile noastre să nu fie vândute străinilor. În UE există numeroase state care și acum au restricții la vânzarea pământului către străini. La fel vom proceda și noi”. 

Ulterior, și Maia Sandu, care se află într-o vizită electorală în Italia a venit cu precizări: 

„Am văzut o nouă sperietoare, care se rostogolește, despre pământurile noastre. Și vreau să spun foarte clar: integrarea Moldovei în Uniunea Europeană nu reprezintă niciun risc pentru pământurile noastre. Pământurile moldovenilor vor rămâne ale moldovenilor, ca să fie foarte clar. Așa au negociat și alte state, cele care asta și-au dorit atunci când au aderat la Uniunea Europeană și așa cum facem și noi. Întotdeauna negociem pornind de la interesul suprem al cetățenilor”, sa declarat Maia Sandu.

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo