Fermierii avertizează din nou: Mii de agricultori riscă să falimenteze. Apelul către Maia Sandu

13 august 2024, 12:35
MyCollages (2)

Reprezentanţii Asociaţiei "Forţa Fermierilor" avertizează repetat despre faptul că mii de agricultori sunt în prag de faliment. În acest context, producătorii au expediat şi de această dată o scrisoare deschisă preşedintelui Maia Sandu, prin care îi solicită şefului statului o întrevedere în decurs de zece zile. Potrivit acestora, cei mai afectataţi sunt producătorii din sudul ţării. Mai exact, din raionele Cahul, Cantemir şi Vulcăneşti, şi se plâng că fermierii de aici s-au pomenit: " Într-o situaţie dezastruoasă, care, practic a paralizat activitatea comercială a întreprinderilor micro, mici şi mijlocii".

Preţurile exagerate la mijloacele de producţie şi resursele energetice, dobânzile mari la creditele oferite de băncile comerciale, accesul limitat la piaţa produselor agroalimentare, preţurile mici la produsele agricole i-au adus pe fermieri în pragul falimentului real. În aceste condiţii, statul nu întreprinde măsuri eficiente de sprijin a producătorilor agricoli pentru a depăşi această situaţie de criză, nemaiîntâlnită până acum ", susţin agricultorii.

De asemenea, fermierii declară că Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare nu ar fi luat " în consideraţie solicitările lor de până acum" şi insistă ca în decurs de zece zile să fie organizate întrevederi cu preşedintele Maia Sandu şi preşedintele Parlamentului, Igor Grosu. De asemenea, producătorii consideră că este necesară şi declararea stării de urgenţă în raioanele Cahul, Cantemir şi Vulcăneşti:

" Elaborarea şi adoptarea legii creditului agricol, iniţierea de Banca Naţională a Moldovei a unui dialog cu băncile comerciale şi instituirea unui credit agricol cu o rată fixă de maxim 5% pentru beneficiari. Adoptarea unui mecanism de lungă durată  privind acordarea despăgubirilor producătorilor agricoli ",  sunt alte măsuri pe care fermierii din ţară le vor implementate.

Precizăm că anterior, reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare au declarat pentru newtv.md că cadrul normativ din ţară prevede deja protecţia agricultorilor şi îi îndeamnă să obţină certificatele de forţă majoră necesare. De asemenea, MAIA a reiterat că, deşi, acest an este secetos, situaţia nu este diferită de anii trecuţi, iar cantitatea recoltată de cereale este estimată la un milion de tone.

CITEŞTE ŞI: VIDEO Fermierii solicită instituirea stării de urgenţă în agricultură. Vezi răspunsul autorităţilor

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

 

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo