Fermierii din 21 de raioane au primit seminţe de sorg pentru a combate efectele secetei

06 mai 2025, 16:03
05 02 - Hincesti Sorgh Distribution-111

Agricultorii moldoveni au primit seminţe de sorg pentru a combate efectele secetei, anunţă Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAI). Potrivit autorităţilor, este vorba despre 280 de fermieri mici din 21 de raioane, care au recepţionat şase tone de seminţe, oferite de către Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) în parteneriat cu sprijinul Guvernului Japoniei. Valoarea totală a semințelor distribuite în această etapă este de circa 3,5 milioane de lei.

Printre primele puncte de distribuție unde au fost împărțite 730 de kg de semințe de sorg este și localitatea Hîncești. Aici s-au adunat pe data de 2 mai fermierii din raioanele Hîncești, Leova și Cimișlia alături de Vasile Șarban, secretar de stat, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Yamada Yoichiro, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Tudor Robu, reprezentantul adjunct al FAO în Republica Moldova și reprezentanții autorităților publice locale.  

 

Între 2 și 5 mai 2025, materialul semincer de sorg pentru boabe sau siloz a ajuns la 280 de fermieri care vor cultiva fiecare până la 8 hectare de teren în raioanele Cahul, Comrat, Basarabeasca, Ștefan Vodă, Căușeni, Hîncești, Leova, Cimișlia, Criuleni, Orhei, Rezina, Telenești, Călărași, Sîngerei, Ungheni, Șoldănești, Florești, Drochia, Fălești, Glodeni și Rîșcani.

 

Se așteaptă ca proiectul să aibă un impact semnificativ asupra rezilienței agricultorilor din Republica Moldova. Sorgul este o cultură rezistentă la secetă, care poate asigura atât hrană pentru animale cu valoare nutritivă ridicată, cât și o sursă de venit pentru fermieri. Prin diversificarea culturilor și adoptarea practicilor agricole inteligente din punct de vedere climatic, fermierii vor fi mai bine pregătiți să facă față provocărilor climatice viitoare.

 

Proiectul, cu o valoare totală de 560.000 USD, se va desfășura până în martie 2026. Acesta își propune să ajute peste 1.000 de fermieri (aproximativ 700 din sectorul zootehnic și 400 din sectorul vegetal) să adopte practici agricole inteligente climatic, să își diversifice producția agricolă prin introducerea sorgului rezistent la secetă și să asigure furaje de calitate superioară pentru animale.

 

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ 

 

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo