Fondul Monetar Internațional (FMI) consideră că programul susținut de instituție în Republica Moldova a fost implementat conform obiectivelor trasate și în general în parametrii stabiliți. Cu toate acestea, FMI consideră că redresarea economică a țării este mai lentă decât se anticipa, din cauza provocărilor persistente și a repercusiunilor războiului Rusiei din Ucraina.
Potrivit misiunii FMI, conduse de Clara Mira, autoritățile moldovenești au respectat toate criteriile de performanță structurală stabilite, incluzând consolidarea administrației fiscale, finalizarea triajului întreprinderilor de stat și adoptarea Legii privind acțiunile climatice.
Totuși, se înregistrează întârzieri în implementarea altor reforme convenite, cum ar fi consolidarea autonomiei instituționale și a guvernanței BNM (termen scadent 31 decembrie 2023) și instituirea unei infrastructuri judiciare anticorupție, inclusiv un proces credibil de selectare a judecătorilor (termen scadent 31 martie 2024).
Misiunea FMI a estimat că economia Moldovei a crescut cu 0,7% în termeni reali în 2023, sub prognoza anterioară de 2%. Redresarea mai slabă a cererii interne, în special a consumului privat și a investițiilor, a fost principalul factor responsabil.
Pentru 2024, FMI prognozează că Republica Moldova va înregistra o creștere economică de 2,6%, sub previziunile anterioare. Principalele riscuri includ posibile șocuri energetice suplimentare sau un nou val de refugiați. Factorii favorabili includ creșterea economică mai rapidă în țările partenere comerciale ale Moldovei, progresele în direcția aderării la UE și accelerarea reformelor structurale.
Republica Moldova a beneficiat de un program susținut de FMI timp de 40 de luni, aprobat la 21 decembrie 2021. Programul prevede un împrumut de aproximativ 783 de milioane de dolari SUA, din care circa 459 de milioane au fost deja debursate.
În plus, în decembrie 2023 a fost aprobat un nou acord în cadrul Mecanismului pentru Reziliență și Sustenabilitate (RSF) de aproximativ 170 de milioane de dolari SUA.